Оживе напівмертва квітка: як реанімувати орхідею без моху
Оживе напівмертва квітка: як реанімувати орхідею без моху

Оживе напівмертва квітка: як реанімувати орхідею без моху

Знайти живий мох у великих містах - велика проблема. Але врятувати засохлу орхідею можна і за допомогою інших підручних засобів.

Орхідеїлюблять вирощувати багато квітникарів, і нерідко вони стикаються з тим, що в рослин в'яне і засихає листя. І це не дивно, адже не у всіх є доступ до свіжого живого моху. Знайти живий мох у великих містах - велика проблема.

На Youtube-каналі Classy Flowers розповіли, як реанімувати орхідею з млявим листям, якщо немає моху.

За словами автора каналу, живий мох може поглинати й утримувати в 10-15 разів більше вологи, ніж його власна вага. Цей факт дає змогу забезпечувати постійний високий рівень вологості навколо коренів і листя зневодненої орхідеї.

Крім того, живий мох має певний ступінь антибактеріальної активності, особливо мох сфагнум.

Скриншот

"І цей факт дуже важливий, тому що якщо я використовую мертвий, висушений мох, навіть якщо це сфагнум, він може швидко запліснявіти, і реабілітаційний процес може зазнати невдачі, бо пліснява та бактерії можуть спричиняти додаткові проблеми за такого порушення балансу", - попередила квітникарка.

Як реанімувати орхідею без моху

Якщо живого моху немає, то спробувати врятувати орхідею можна за допомогою акваріумного гравію або річкового каміння.

Вам знадобиться ваза великого хорошого розміру, краще з плоским дном і не конічної форми.

Вазу потрібно заповнити приблизно на 10 сантиметрів камінням і налити дуже теплу або гарячу воду прямо на дно вази так, щоб покрити 7-8 см висоти каміння.

Три сантиметри каміння, що залишилися над рівнем води, допоможуть створити безпечний повітряний бар'єр між водою та орхідеєю.

Коріння орхідеї має вільно перебувати в повітрі з підвищеною вологістю, тому що воно може вбирати вологу прямо з повітря.

Гаряча вода буде випаровуватися і миттєво збільшувати вологість у вазі. Цей метод буде особливо добре працювати в холодну пору року.

Скриншот

Щоб затримати воду, що випарувалася всередині вази, потрібно накрити її перфорованим целофаном.

Маленькі отвори потрібні для того, щоб забезпечити газообмін.

Далі вазу зі зневодненими орхідеями потрібно поставити на тепле сонячне підвіконня.

Варто враховувати, що реабілітація листя орхідеї не буде швидкою. Найімоврініше, рослині знадобиться досить багато часу, щоб відновити тургор. При використанні живого моху цей процес займає близько трьох днів.

Скриншот

Квітникарка радить упродовж кількох наступних днів міняти остиглу воду на гарячу і навіть тримати вазу в теплій водяній ванні, щоб подовжити дію високої температури і високої вологості.

"Не лише висока вологість важлива для відновлення зневоднених орхідей. Температура є ще одним дуже важливим фактором і каталізатором усіх хімічних реакцій у рослинних клітинах", - пояснила експертка.

Дивіться відео - Як реанімувати орхідею з млявим листям:

Раніше Главред писав, як реанімувати орхідею з корінням, але без листя. Ви здивуєтеся, але у такої квітки є шанс на відродження.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader
loader