Росіяни втратили літак чи новітній дрон "Охотнік": версії того, що сталося під Костянтинівкою
Росіяни втратили літак чи новітній дрон "Охотнік": версії того, що сталося під Костянтинівкою

Росіяни втратили літак чи новітній дрон "Охотнік": версії того, що сталося під Костянтинівкою

Які ж версії того, що сталось під Констянтинівкою, інформує 24 Канал.

Начальник Костянтинівської міської військової адміністрації Сергій Горбунов повідомив Суспільному, що літак збили українські військові.

"Уламки частково попадали навколо міста Костянтинівка. Уламки також впали у приватний сектор – пошкоджено кілька приватних будинків. Жертв або постраждалих від цієї події немає", – розповів він.

Керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко теж написав у себе в телеграмі, що українські

війська знищили російський Су-34. Щоправда, згодом додав, що, можливо, це був БПЛА "Мисливець". За його словами, триває аналіз уламків.

Момент збиття цілі під Констянтинівкою: відео

Ціль збито унаслідок "дружнього вогню"

"РБ-Україна" з посиланням на джерело в Силах оборони пише, що повітряна ціль була збита не українськими військовими, а в результаті так званого "дружнього вогню".

"Що це за ціль – Су-25 чи Су-34 (як стверджувалося в пабліках) – подробиць не було. На інших відео також видно, що в небі було два об'єкти, і той, що йшов позаду, ймовірно, ракетою збив об'єкт перед собою", –повідомило джерело.

Росіяни пишуть про дрон "Мисливець"

Російські пропагандистські канали активно пишуть про збиття саме ударного БпЛА С-70 "Мисливець". Версія росіян – невдалі випробування. Мовляв, оператор втратив контроль над дроном і надійшла команда збити безпілотник, щоб "унікальна розробка не потрапила в українські руки". Ця версія є досить традиційною та характерною для російських пропагандистів. Її вже розкритикували в українській мережі.

"БпЛА "Мисливець" або "Самі будуємо, самі збиваємо. Ворогам на зло", – іронічно написав перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Що відомо про дрон "Мисливець"

За даними Defense Express, росіяни дійсно могли вперше втратити новітній безпілотник літального апарату С-70 "Мисливець". І, як зазначили аналітики, дрон дійсно у росіян рідкісний – "існує у поодиноких екземплярах".

Росіяни втратили літак чи новітній дрон "Охотнік": версії того, що сталося під Костянтинівкою - Фото 1
Російський дрон "Мисливець" / Фото з телеграм-каналів

Про втрату рідкісного безпілотника повідомив і російський канал Fighterbomber. Там звісно, намагались це подати максимально у вигідному для себе світлі. Мовляв, збили лише дрон і взагалі Росія вже масово застосовує як "Оріон", так і "Мисливець", нібито невразливі перед засобами ППО.

Перший політ унікального дрона "Мисливець" був здійснений у серпні 2019 року. Вні тривав понад 20 хвилин на висоті близько 600 метрів.

Довідково. С-70 "Мисливець" за характеристиками – досить габаритний літальний апарат, з довжиною фюзеляжу 14 метрів та розмахом крила 19 метрів, злітна маса якого складає 25 тонн, зокрема бойове навантаження – до 3 тонн.

Росіяни втратили літак чи новітній дрон "Охотнік": версії того, що сталося під Костянтинівкою - Фото 2
Місце падіння уламків цілі / Фото "Радіо Свободи"

Українська правда з посиланням на джерела в Повітряних силах пише, що літальний апарат збили російські війська.

Важливо зазначили, що офіційно українське військове командування наразі не повідомляло про збиття повітряної цілі на Донеччині 5 жовтня.

Щодо офіційних коментарів, начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін лише повідомив, що на території Костянтинівської громади впав літальний апарат.

"Внаслідок падіння уламків у приватному секторі виникла пожежа, пошкоджено приватні будинки. Тип апарату та деталі падіння встановлюємо. На місці працюють правоохоронці та ДСНС. Попередньо — без постраждалих", – ідеться у повідомленні.

Він також жодав фото з місця падіння уламків із характерною для російської авіації червоною зіркою та наслідки падіння цілі – пошкоджені приватні будинки.

Росіяни втратили літак чи новітній дрон "Охотнік": версії того, що сталося під Костянтинівкою - Фото 3
Російська зірка на збитій цілі / Фото ОВА

Росіяни втратили літак чи новітній дрон "Охотнік": версії того, що сталося під Костянтинівкою - Фото 4
Наслідки падіння уламків під Констянтинівкою / Фото ОВА

Джерело матеріала
loader
loader