Ураган в США завдав удару по світовому ринку чипів
Ураган в США завдав удару по світовому ринку чипів

Ураган в США завдав удару по світовому ринку чипів

Ураган “Гелен”, який охопив південний схід США, завдав глобального удару по ринку чипів. Повені у Північній Кароліні затопили шахти, де видобувається один з ключових компонентів виробництва мікросхем, пише в суботу, 5 жовтня, Financial Times.

“Гелен” знайшла слабку ланку у ланцюжку постачання напівпровідників: повені на шахтах призупинили виробництво надчистого кварцу, життєво необхідного для виробництва мікросхем.

Тиждень тому найсильніший в США ураган (після “Катріни” 2005 року) затопив шахтарське містечко Спрюс-Пайн. Саме тут виробляється близько 90% надчистого кварцу. Його використовують для виготовлення тиглів, у яких виробляється високоякісний кремній для напівпровідників.

Чому виробники чипів слідкують за повенями у Спрюс-Пайні

Якщо шахти стануть надовго, це може вплинути на подальше виробництво основних компонентів для широкого спектру електроніки, від смартфонів і комп’ютерів до сонячних панелей. FT нагадує, що попит на сервери для обробки штучного інтелекту вже майже перевищив пропозицію найсучасніших чіпів.

«У світі є інші джерела високочистого кварцу. Але ніхто поки не знайшов запасів такої ж чистоти, такої ж кількості і з настільки ж легким доступом. Справжньої заміни цьому містечку з 2000 мешканців немає», Вінс Бейзер, автор книги «Світ у зернині» про роль піску в глобальній економіці, про Спрюс-Пайн

В Бразилії, Індії, Китаї і росії є альтернативні постачальники кварцу – але побудувати нові ланцюги постачань дуже складно.

Ураган спричинив широкомасштабні повені, перебої в електропостачанні, збої в зв’язку та пошкодження критичної інфраструктури в районі шахт. Це офіційно підтвердили в компанії Sibelco – бельгійському гірничодобувному конгломераті, що володіє однією з шахт у Спрюс-Пайні. 

Норвезька корпорація Quartz, власник іншої шахти у регіоні, також поки не називає терміни відновлення виробництва. 

Як кварц з Північної Кароліни пов’язаний з виробництвом чипів

На сайті Quartz йдеться про те, що в Спрюс-Пайні розташована «єдина шахта на землі з достатньо чистим кварцом для виробництва тиглів, необхідних для виробництва напівпровідникових злитків». 

Кремнієві злитки нарізають на тонкі пластини, на яких друкуються мікросхеми і транзистори для виготовлення чипів. Таким чином, кварц вкрай важливий для глобального сектору напівпровідникової промисловості, обсяги якого оцінюють у майже $600 млрд.

Для виготовлення тиглів необхідний кварц чистотою 99,999% – інакше під дією надвисоких температур він може вступити в реакцію з полікремнієм, з якого виготовляють комп’ютерні мікросхеми. А це негативно впливає на якість чипів.

Чи надовго вистачить запасів кремнієвих пластин

Виробники кремнієвих пластин GlobalWafers, Siltronic і Sumco мають запаси на 3-8 місяців постачань монополістам мікросхем Intel, Samsung і TSMC. Це підрахували в SemiAnalysis, консалтинговій компанії ринку чипів.

Аналітики вважають, що цього буферу має вистачити, поки видобуток на шахтах відновиться.

Проте Ед Конвей, автор книги «Матеріальний світ» про шість найважливіших речовин сучасної промисловості, налаштований більш песимістично.

«Важко уявити, що це не матиме хоча б певного впливу. Йдеться про крихкість економічної основи нашого життя. Мало хто думає про Спрюс-Пайн, доки не станеться щось подібне», Ед Конвей, автор книги «Матеріальний світ»

Джерело матеріала
loader