В Україні зросли ціни на яблука зимових сортів
В Україні зросли ціни на яблука зимових сортів

В Україні зросли ціни на яблука зимових сортів

В Україні намітилася тенденція до підвищення цін на яблука. Позитивна динаміка пов’язана насамперед із сезонним скороченням пропозицій осінніх сортів, які традиційно пропонуються дешевше, ніж зимові сорти яблук. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

На сьогодні українські садівники пропонують до продажу яблука по 15-22 грн/кг ($0,36-0,53/кг), залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Ба більше, оптові ціни на яблука в Україні, що знову встановилися, вже є найвищими, як мінімум, за останні 7 років!

Зростання цін у цьому сегменті учасники ринку пояснюють одразу кількома чинниками. Насамперед, цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торговельна активність у зазначеному сегменті помітно зросла через сезонне скорочення асортименту фруктів і ягід від місцевих виробників, що також надає позитивну підтримку цінам.

Додамо, що наразі яблука в Україні реалізуються в середньому на 36% дорожче, ніж на початку жовтня 2023 року. Варто зазначити, що з похолоданням більшість українських садівників ухвалили рішення – основний обсяг яблук закладати на зберігання, тому вільні обсяги яблука на ринку значно зменшилися, що теж надало підтримку відпускним цінам на дані фрукти.

Якщо розглядати ситуацію на внутрішньому ринку яблук порівняно з іншими країнами регіону моніторингу проекту, то саме в Україні на сьогоднішній день ці фрукти пропонуються за найдоступнішими цінами. Саме цей факт не виключає і зміцнення позитивних цінових тенденцій у цьому сегменті на українському ринку.



Перегляди: 0
Теги за темою
ціни
Джерело матеріала
loader
loader