Залужний оцінив ідею зниження призовного віку для мобілізації
Залужний оцінив ідею зниження призовного віку для мобілізації

Залужний оцінив ідею зниження призовного віку для мобілізації

Валерій Залужний, колишній головнокомандувач ЗСУ і нинішній Посол України у Великій Британії, висловив свою позицію щодо мобілізації молоді під час зустрічі з українськими студентами в Лондоні 3 жовтня.

Подію організувала Українська студентська спілка, передають Букви.

Залужний заявив, що не підтримує ідею зниження мобілізаційного віку нижче 25 років. "Категорію 18-25 років потрібно максимально берегти. Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді Головнокомандувача, тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось – їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну", – сказав він.

Ексголовком пояснив, що з військовими старшого віку працювати важче через їхній пострадянський менталітет. "Якщо ми візьмемо 50-річного "дядьку", ми маємо йому пояснити, чому саме його рота, його батальйон має штурмувати висоту чи обороняти опорний пункт. У них ментальність зовсім інша, пострадянська, що це "може зробити хтось інший" за них", – розповів Залужний.

Однак він додав, що залучення молоді до війська може бути виправданим лише у крайньому випадку. "Якщо країна дійде до такого бар'єра, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть врятувати тільки молоді люди у віці 18-25 років, бо це абсолютно інші люди", – підкреслив Залужний.

У липні речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін повідомив, що наразі немає потреби знижувати мобілізаційний вік через зростання темпів мобілізації в Україні.

Джерело матеріала
loader