Вимагають свободи ЗМІ: угорці вийшли на протести проти державної "фабрики пропаганди"
Вимагають свободи ЗМІ: угорці вийшли на протести проти державної "фабрики пропаганди"

Вимагають свободи ЗМІ: угорці вийшли на протести проти державної "фабрики пропаганди"

У Будапешті тисячі угорців напередодні зібралися на акції протесту за свободу засобів масової інформації в країні. Водночас державне телебачення там назвали "фабрикою пропаганди" під керівництвом прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Про це пише "Радіо Свобода".

Лідер правоцентристської опозиційної партії "Тиса" Петер Мадяр закликав протестувальників зібратися біля штаб-квартири державного мовника MTVA.

Партія висунула 16 вимог, серед яких звільнення голови MTVA та ліквідація "фабрики пропаганди", а також відновлення справжніх громадських ЗМІ.

"З нас досить злоби, брехні, пропаганди, наш терпець увірвався. Сьогодні суспільні медіа в Угорщині — це міжнародний скандал. З нас досить", — наголосив Мадяр протестантам.

У "Тисі" також заявили, що, серед іншого, з будівлі MTVA виходить не лише урядова пропаганда, а й російська та китайська.

Незалежний депутат угорського парламенту Акос Хадхазі заявив, що штаб-квартира є "найсильнішим оплотом влади в країні". Він закликав піти у відставку посадовців, які фальсифікують новини, а урядову пропаганду — заборонити законом.

Зауважимо, що з моменту приходу до влади у 2010 році чинний премʼєр Орбан взяв під свій контроль більшу частину медіа. Правозахисна організація Human Rights Watch заявляла, що свобода ЗМІ відтоді "зазнала нападу в Угорщині".

"Втручання уряду Угорщини у свободу та плюралізм ЗМІ, що є частиною його систематичного нападу на верховенство права, перешкоджає роботі незалежних журналістів із притягнення влади до відповідальності та перешкоджає доступу громадськості до інформації", наголосили у звіті організації.

Джерело матеріала
loader