Жорсткий удар по економіці рф: експерти розповіли наскільки можуть впасти ціни на нафту в 2025 році
Жорсткий удар по економіці рф: експерти розповіли наскільки можуть впасти ціни на нафту в 2025 році

Жорсткий удар по економіці рф: експерти розповіли наскільки можуть впасти ціни на нафту в 2025 році

Росія може зіткнутися з серйозними економічними проблемами, якщо світові ціни на нафту знизяться.

За словами експертів Politico, зусилля Саудівської Аравії щодо збільшення видобутку нафти можуть призвести до дефіциту коштів у Кремлі, який критично залежить від доходів від продажу нафти для фінансування своєї військової економіки під час війни в Україні.

Саудівська Аравія, схоже, розчарована неспроможністю інших країн-експортерів нафти узгодити зусилля зі скорочення постачань, що дозволило б підвищити ціни на нафту до бажаних 100 доларів за барель. Наразі ціни коливаються в районі 70 доларів. У відповідь на це, Ер-Ріяд має намір збільшити експорт нафти, сподіваючись захопити частку ринку, навіть якщо ціни на нафту продовжать падати.

Аналітики зазначають, що така стратегія може обернутися негативними наслідками для президента Росії Володимира Путіна. Нафта та газ є основними джерелами доходів для російського бюджету, які складають до 50% його загального обсягу. Згідно з даними російського аналітика з енергетики Михайла Крутіхіна, у разі падіння цін на нафту, Росія ризикує отримати величезний дефіцит бюджету.

Крутіхін також вказує на те, що Саудівська Аравія усвідомлює, що російські компанії не виконують вимоги щодо скорочення видобутку, і тому формує власні плани, які можуть негативно вплинути на фінансову стабільність Росії.

Економіст Олександра Прокопенко з Фонду Карнегі підкреслює, що Росія стоїть на межі серйозних втрат. "Падіння цін на нафту на 20 доларів призведе до зменшення доходів на 1,8 трильйона рублів, що еквівалентно приблизно 1% ВВП Росії. Уряд опиниться перед складним вибором: або скоротити витрати, що малоймовірно під час війни, або ж зіткнутися з високою інфляцією та підвищеними відсотковими ставками", — зазначила вона.

Попри ці загрози, Володимир Путін на енергетичному форумі пообіцяв продовжувати видобуток нафти для підтримки економіки країни.

"У всіх є труднощі, і у нас є свої, але Росія продовжує залишатися одним з провідних учасників світового енергетичного ринку", — заявив він.

Проте, навіть якщо Саудівська Аравія реалізує свої плани щодо збільшення видобутку, експерти сумніваються, що це призведе до швидкого завершення війни Росії в Україні.

Джерело: politico.

Останні новини:

Гарріс у разі перемоги змінить політику щодо України: експерт розповів, як демократка сприймає війну.

«Підтримка» Гарріс від Путіна: експерти розповіли, навіщо Кремль хвалить демократів.

Гарріс може програти вибори через Нетаньяху: експерти розповіли, як Ізраїль використовує війну проти демократів.

Теги за темою
Новини політики нафта
Джерело матеріала
loader