Сушитимемо сухарі: як зміняться тарифи на комуналку після скасування мораторію
Сушитимемо сухарі: як зміняться тарифи на комуналку після скасування мораторію

Сушитимемо сухарі: як зміняться тарифи на комуналку після скасування мораторію

Після скасування мораторію українцям доведеться віддавати за комуналку набагато більше грошей. Лише одна теплова енергія може подорожчати вдвічі.

Про економічно обґрунтовані тарифи на опалення для населення, розповів директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Ющук в ефірі програми "Головне за тиждень".

Опалювальний сезон. Фото: скрін youtube

Згідно з прогнозами Національного банку, скасування мораторію, який утримує тарифи на газ, гарячу воду та тепло, може статися вже 2025 року. У такому разі ціни на комунальні послуги поетапно призводитимуть до ринкового рівня.

Як приклад, директор "Рівнетеплоенерго" зазначив, що в умовах дії мораторію населення платить за тепло 1913 гривні за Гкал, а економічно обґрунтований тариф на даний момент становить 3734 гривні, тобто майже вдвічі вище.

"За нашими підрахунками, економічно обґрунтований тариф — 3734 грн", - заявив Олександр Ющук.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Через занижені тарифи теплоенерго зазнають труднощів з підготовкою до опалювального сезону. Коштів не вистачає як на ремонти, так і на сплату газу, тож збільшуються борги.

"80% мереж зношені, досить важко їх замінити через брак фінансування. Те, що ми витягуємо — це заміна близько п'яти з половиною кілометрів, які найслабші. Приблизно 300 мільйонів гривень потрібно, щоб замінити мережі на 100%", - зазначив він. чиновник.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, нові платіжки змусять голодувати: куб води подорожчає майже до 110 гривень.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, кіловати можуть нараховуватися по-іншому: українців попередили з приводу електролічильників.

Джерело матеріала
loader