Ексголові Конституційного суду Тупицькому оголосили ще одну підозру — втік з України
Ексголові Конституційного суду Тупицькому оголосили ще одну підозру — втік з України

Ексголові Конституційного суду Тупицькому оголосили ще одну підозру — втік з України

Колишньому голові Конституційного суду Олександру Тупицькому повідомили про підозру в незаконному переправленні громадян через державний кордон за попередньою змовою групою осіб. Про це 7 жовтня повідомили Державне бюро розслідувань та Офіс Генерального прокурора

За даними слідства, Тупицький незаконно виїхав з України у березні 2022 року до Угорщини. Також підозру оголосили двом правоохоронцям, які причетні до схеми незаконного переправлення громадян, якою скористався Тупицький. Це заступник начальника одного з райвідділів поліції Закарпатської області та співробітник Державної прикордонної служби.

- Правоохоронець створив організовану групу, яка переправляла військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон та підшукував охочих скористатись їхніми послугами. Для цього він найняв водія, який перевозив чоловіків за межі України на автомобілі через пропускні пункти, де працювали члени цього угруповання. Він особисто контролював, щоб прикордонники пропускали ці автомобілі без перевірки документів у пасажирів та огляду транспортного засобу. Натомість документи перевіряли лише у водія, і тільки його вносили до бази даних осіб, які перетнули державний кордон України. За межами пункту пропуску водій виходив з автомобіля, передавав керування особі, яку він щойно незаконно вивіз з України, після чого повертався назад в Україну пішки, де отримував винагороду від правоохоронця. Автомобіль при цьому з незаконно переправленими громадянами України їхав далі і вже офіційно в’їжджав до сусідньої держави, — розповіли в ДБР.

З Тупицьким в автомобілі через Берегівський район виїхали ще двоє громадян. 

29 березня журналісти проєкту «Схеми» повідомили, що Тупицький перебуває у Відні, хоча офіційно кордон він не перетинав. Тупицького сфотографували біля готелю Stefanie поруч з авто дружини. За даними розслідувачів, 17 березня родина Тупицького (дружина Ольга та двоє дітей) виїхала на автомобілі BMW з України. 

  • 8 квітня 2022 року ДБР повідомило, що Держбюро розслідує втечу ексголови Конституційного суду Олександра Тупицького за кордон під час воєнного стану. 
  • 27 травня 2022 року колишнього главу Конституційного суду Олександра Тупицького оголосили в міжнародний розшук через систематичну неявку на судові засідання та заочно заарештували за справою про підкуп свідка та завідомо неправдиві свідчення.
Теги за темою
Конституційний суд
Джерело матеріала
loader
loader