Громадяни Казахстану підтримали будівництво першої АЕС
Громадяни Казахстану підтримали будівництво першої АЕС

Громадяни Казахстану підтримали будівництво першої АЕС

Казахстанський Центрвиборчком зазначає, що 71% населення країни підтримали цю ідею, тоді ж як явка на референдум склала 64%.

Громадяни Казахстану підтримали на референдумі ідею будівництва першої атомної електростанції (АЕС) в країні та в усій Центральній Азії. Понад 71% виборців проголосували за будівництво АЕС. Явка на референдумі становила близько 64%, місцева Центральна виборча комісія в понеділок, 7 жовтня.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв називав план зі спорудження атомної електростанції “найбільшим проєктом в історії незалежного Казахстану”. За його словами, АЕС буде побудована “консорціумом світових компаній з найсучаснішими технологіями”. На укладення контракту з будівництва АЕС претендують компанії з кількох країн – Китаю, Франції, Південної Кореї, а також Росії.

Підрядника будівництва АЕС Казахстан вибере з огляду на “економічну доцільність, технологічну надійність та екологічну безпеку”, повідомляли ЗМІ.

Казахстан є найбільшим у світі виробником урану, але потерпає від нестачі електроенергії. Згідно зі статистичними даними, нині Казахстан фактично втратив свою енергетичну незалежність, імпортуючи в пікові години навантаження до 30% електроенергії.

Прихильники АЕС запевняли, що будівництво атомної електростанції, яка працюватиме на вітчизняному урані, разом із розвитком відновлюваних джерел енергії дадуть змогу не тільки розв’язати проблему енергодефіциту, а й достроково досягти обіцяної 2021 року президентом Токаєвим із трибуни ООН вуглецевої нейтральності.

Водночас багато екологів, представників НКО та громадських активістів виступають проти будівництва АЕС. Вони вказують, що в майбутньому будуть потрібні величезні кошти на виведення станції з експлуатації. Вони також побоюються, що ідея будівництва атомної електростанції просувається владою Казахстану виключно в інтересах Росії.

Найбільше противників атомної енергетики турбують плани будівництва АЕС на березі нестабільного озера Балхаш: в разі аварії, радіоактивного зараження зазнає значна частина густонаселеної території країни.

Як ми вже писали, перед цим у жовтні Казахстан анонсував загальнонаціональний референдум щодо будівництва атомної станції. 

Нагадаємо, Вірменія обговорює зі США будівництво нової атомної електростанції, котра має замінити єдину вірменську АЕС у Мецаморі, збудовану наприкінці 1970-х років.



Теги за темою
Росія Будівництво Казахстан голосування
Джерело матеріала
loader