Військовозобов’язаним можуть дозволити оновити дані після сплати 50% штрафу
Військовозобов’язаним можуть дозволити оновити дані після сплати 50% штрафу

Військовозобов’язаним можуть дозволити оновити дані після сплати 50% штрафу

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, що може дозволити військовозобов'язаним, котрі не уточнили військово-облікові дані в передбачений законодавством термін, зробити це, попередньо сплативши половину штрафу.

Про це стало відомо з сайту парламенту, передає Укрінформ.

Метою проєкту закону №12093 є удосконалення порядку притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку, наповнення державного бюджету, стимулювання військовозобов’язаних здійснювати уточнення даних.

Документом пропонується, що у разі неоновлення особою персональних даних, вона може звернутися до ТЦК та СП, в якому перебуває на обліку, із заявою, в якій зазначає, що не оспорює допущене порушення та згодна на притягнення її до адміністративної відповідальності за її відсутності. Проте відповідна заява маж надійти не пізніше дня розгляду справи про таке адміністративне правопорушення.

Зазначена заява може бути подана особою особисто в письмовій формі або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

Передбачається, що у постанові про накладення адміністративного стягнення керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки визначає розмір штрафу на рівні мінімального, передбаченого санкцією статті за вчинення такого правопорушення.

Водночас передбачається, що у разі, якщо постанова про накладення штрафу за неоновлення персональних даних військового обліку винесена, і особа упродовж 10 календарних днів з дня набрання такою постановою законної сили сплатила не менше, ніж 50 відсотків розміру штрафу, така постанова вважається виконаною.

Відповідно особа може отримати можливість оновити дані свої військово-облікові дані, сплативши не 17 тис. грн штрафу, а лише 50% - тобто 8,5 тис. грн.

Крім того, пропонується внести зміни в ряд інших статей КУпАП для приведення їх у відповідність до вказаних нових норм.

Очікується, що ухвалення законопроєкту забезпечить удосконалення порядку накладання стягнень за адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 та 210-1 КУпАП та сприятиме надходженню грошових коштів від штрафів в бюджет, а також буде сприяти наповнення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів актуальною інформацією.

Як повідомлялося, упродовж 2024 року понад 6 мільйонів військовозобов’язаних громадян не уточнили свої персональні дані через ЦНАП або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у ТЦК та СП протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України.

Джерело матеріала
loader
loader