Шокуюче відкриття: вчені виявили три зірки, «замкнені» у тісному просторі
Шокуюче відкриття: вчені виявили три зірки, «замкнені» у тісному просторі

Шокуюче відкриття: вчені виявили три зірки, «замкнені» у тісному просторі

Шокуюче відкриття: вчені виявили три зірки, «замкнені» у тісному просторі

Система знаходиться на відстані 5000 світлових років від Землі.

Астрономи виявили щось несподіване. На відстані 5000 світлових років від Землі знаходиться система з трьох зірок, яка побила попередні рекорди, повідомляє Science Alert.

TIC 290061484 - це система гравітаційно зв'язаних зірок, що складається з подвійної пари, що тісно обертається, з третьою зіркою, яка обертається навколо обох. Вчених здивувало те, що три масивні зірки розташовуються в такому тісному просторі, в якому могла б розміститися орбіта Меркурія.

Але це також не все. У цього тріо, мабуть, є і четвертий "друг". Це ще одна зірка, яка знаходиться на далекій відстані.

Три зірки системи знаходяться на шляху до зіткнення, вони зіллються і вибухнуть надновою близько 20 мільйонів років тому.

Відкриття було зроблено телескопом TESS. Площина орбіти TIC 290061484, де вирівняні зірки, знаходиться ребром до нашої лінії зору. Це означає, що вчені можуть спостерігати різні зміни затемнень, поки три зірки обертаються навколо одна одної.

"Виявлення такої системи хвилююче, тому що вони зустрічаються рідко, але можуть бути більш поширеними, ніж передбачають поточні підрахунки", - заявив фізик Сол Раппапорт із Массачусетського технологічного інституту.

Дві зірки, які утворюють центральну бінарну систему, мають масу в 6,85 і 6,11 разів більшу за масу Сонця, а їхній орбітальний період складає всього 1,8 дня. Маса третьої зірки в 7,9 разів більша за масу Сонця, вона обертається навколо центральної пари з періодом 24,5 дня. Цей період затьмарює попередній найвідоміший найменший трінар з орбітальним періодом у 33 дні.

Маса четвертої зірки приблизно в 6,1 рази більша за Сонце. Передбачається, що вона обертається навколо центрального тринарію набагато ширшою орбітою приблизно за 3200 днів.

Раніше вчені виявили щось незвичайне біля найближчої до Сонячної системи одиночної зірки. Дослідники помітили екзопланету у червоного карлика, відомого як зірка Барнарда, що знаходиться на відстані всього 5,96 світлових років від нас.

Джерело матеріала
loader