У Болгарії напередодні виборів за торгівлю впливом заарештували впливового політика
У Болгарії напередодні виборів за торгівлю впливом заарештували впливового політика

У Болгарії напередодні виборів за торгівлю впливом заарештували впливового політика

Ключовий законодавець Джейхан Ібрамов, близький до Ахмеда Догана, засновника партії турецької меншини "Рух за права і свободи" (MRF), був заарештований за звинуваченням у зловживанні впливом та отриманні грошей для незаконної купівлі голосів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Це робить Ібрамова найвпливовішим політиком, заарештованим у Болгарії з 2022 року, коли колишній прем'єр-міністр Бойко Борисов провів під вартою лише одну ніч, але так і не був звинувачений у скоєнні злочину.

Софійський суд постановив, що Ібрамова слід утримувати під вартою, оскільки він ризикує скоїти ще один злочин.

Влада заарештувала його з 100 000 левів (50 000 євро), які він вимагав від свого друга використати для незаконної купівлі голосів на парламентських виборах, запланованих на 27 жовтня, повідомила прокуратура.

В обмін на ці гроші Ібрамов пообіцяв своєму другові, що допоможе йому отримати державні контракти від Міністерства оборони.

Звинувачення стверджувало, що у депутата є зв'язки в міністерстві, оскільки він багато років був членом парламентського комітету з питань оборони.

За версією слідства, Ібрамов попросив у свого друга 200 000 левів, але хотів отримати щонайменше кілька мільйонів левів.

Прокурор заявив, що частина грошей, які він взяв для купівлі голосів, була у внутрішній кишені його піджака, а частина – в паперовому конверті, який він тримав у руках.

Мирослав Тодоров, який дав йому гроші, також проходить у справі як свідок і надав докладні свідчення.

Два місяці тому Тодоров був заарештований за податкові правопорушення, але незабаром звільнений.

Арешт Ібрамова припадає на час серйозної кризи для MRF, однієї з найстаріших партій Болгарії і давнього члена європейської ліберальної групи ALDE.

У серпні Делян Пеєвський, на якого США наклали санкції за корупцію згідно з "Актом Магнітського", спричинив розкол у партії.

Половина депутатів MRF оголосила про свою лояльність до Пеєвського, тоді як решта залишилася на боці засновника партії Ахмеда Догана.

У липні керівництво ALDE повідомило Euractiv, що MRF може бути виключена з Європейської ліберальної партії через вплив Пеєвського.

Розкол в MRF є одним з найнебезпечніших наслідків політичної кризи, що триває в Болгарії.

Турецька меншина становить близько 10% населення Болгарії, а MRF і Доган завжди позиціонували себе як носії міжнаціонального миру в країні.

Політична криза у Болгарії триває з 2021 року, відтоді в країні відбулись уже шість дострокових парламентських виборів.

Останні, у червні 2024 року, не змогли призвести до формування постійного уряду.

Більше про ситуацію в країн читайте тут: Шанс зупинити "друзів Путіна": завдяки чому Болгарія зможе вийти з політичної кризи.

Джерело матеріала
loader