Забруднення води: як самостійно перевірити і очистити воду в домашніх умовах
Забруднення води: як самостійно перевірити і очистити воду в домашніх умовах

Забруднення води: як самостійно перевірити і очистити воду в домашніх умовах

На початку вересня багатьох з нас шокували новини щодо різкого погіршення якості води у річках Сейм та Десна. Деякий час експерти не могли зрозуміти причин цього, потім стало відомо, що джерелом забруднення є Тьоткінський цукровий завод, розташований на території Росії. Наразі ситуація стабілізувалась, проте, враховуючи повномасштабну війну та схильність країни-сусіда до не зовсім адекватних дій, варто підготуватись до різних варіантів та дізнатись, як перевірити та очистити воду в домашніх умовах.

Як покращити якість води

За словами кандидата хімічних наук Гліба Репіча, всі розрекламовані засоби - активоване вугілля, марганцівка, йод, срібло – не працюють.

-  Почнімо з кінця.  Срібло. Ця легенда пішла від Македонського. Вважається що під час походу на Індію солдати, які пили з бронзових кухлів, хворіли на холеру чи інші інфекційні захворювання А офіцери, що пили зі срібних кухлів, не хворіли. Красива легенда,  але просто срібло от у вигляді металу, якщо його кинути в воду не працює, - зазначив Репіч.

Те ж саме, наголосив кандидат хімічних наук, стосується активованого вугілля. Якщо кинути пігулки вугілля у воду, то вони приберуть неприємний запах води, проте не знищать бактерії.

- Марганцівка дійсно може вбити (бактерії – ред.) але марганець в таких кількостях це теж трошки токсична речовина. Тому марганцівку саме от для питної води вживати не варто. З йодом теж є нюанс, тому що скільки йоду ви не виміряєте по-нормальному скільки його додати для дезінфекції це теж проблема.

Як зробити чисту воду в домашніх умовах

Найкращий та найдієвіший спосіб, запевняє експерт – це кип'ятіння. При цьому вода повинна кипіти не менше 10 хвилин. Це вб'є більшість бактерій та вірусів.  Крім того, можна використовувати фільтри для води метод відстоювання. 

Як покращити якість води в домашніх умовах. Фото: Pixabay/pexels.com

Які засоби можуть очистити воду

Сучасні фільтри можуть ефективно видаляти забруднення з води. Найкращими варіантами є фільтри на основі вугілля. Вони поглинають токсичні сполуки та прибирають неприємні запахи. Крім того, осмосні фільтри здатні видаляти дрібні частинки та важкі метали, роблячи воду значно чистішою.

Як можна очистити воду у домашніх умовах

Як вже називалось вище, найкращий спосіб – кип’ятіння. Крім того, існують хімічні засоби, такі як хлорні таблетки та системи очищення. Проте їх потрібно використовувати правильно і вони можуть змінювати смак води, тому їх варто застосовувати тільки в екстрених ситуаціях або після детальних інструкцій.

Способи очистити воду підручними засобами

В екстрених випадках можна використовувати такими способами:

  • 💧Проціджування та фільтрація. Використовуйте таблетки активованого вугілля для фільтрації води в екстрених умовах. Простий фільтр можна зробити з пластикової пляшки, марлі та вати.
  • 💧Відстоювання. Дайте воді постояти 12 годин, щоб осіли тяжкі метали і випарувався хлор.
  • 💧Кип'ятіння. Кип'ятіть воду не менше 10 хвилин, щоб знезаразити та зменшити кількість хлору.
  • 💧Виморожування. Заморожуйте воду, відділяючи "мертву" частину, щоб отримати чисту талу воду.
  • 💧Спеціальні таблетки. Таблетки для знезараження води допомагають очистити воду з природних джерел.

Способи очищення води. Фото: Pixabay/pexels.com

Простий і ефективний спосіб знезараження води

Кип’ятіння, кип’ятіння  і ще раз кип’ятіння. Це найпростіший і найнадійніший метод знезараження води. Важливо пам’ятати, що для отримання максимально безпечної води її треба кип'ятити її не менше 10 хвилин. Після цього дайте воді відстоятися, акуратно злийте, щоб не підняти осад, і зберігайте в герметичному контейнері. За наявності побутового фільтра, відстояну воду можна додатково очистити для ще кращої якості.

Як самостійно перевірити якість води

  • 💧Зверніть увагу на колір, запах і зовнішній вигляд води. Вона має бути прозорою, без осаду та сторонніх запахів.
  • 💧Наповніть склянку водою та поставте її на аркуш із текстом. Через чисту воду ясно видно текст.
  • 💧Налийте приблизно 100 мл води у прозору склянку і розгляньте її на білому фоні. Якщо вода має темний відтінок, це може свідчити про наявність природних органічних домішок.
  • 💧Жорсткість води можна перевірити за допомогою мила або гелю для душу. Якщо вони погано піняться, вода має підвищену жорсткість. Ознакою жорсткості також є накип у чайнику після кип’ятіння води.
  • 💧Щоб перевірити рівень мінералізації, капніть трохи води на скло і залиште випаруватися. Якщо на склі залишаться плями або розводи, вода містить мінеральні солі.
  • 💧Нагрійте воду спочатку до 20°C, а потім до 60°C. Якщо вода має запах гнилі, це може свідчити про наявність сірководню.
Джерело матеріала
loader
loader