Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль
Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль

Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль

У цей день, 8 жовтня 1980 року відбувся дебют одного з найпримітніших англійських автомобілів – Austin Metro. Цікаво, що всього за 2 дні на відкриття Міжнародного автосалоні в Бірмінгемі за кермом цієї машини прибула сама Маргарет Тетчер, прем’єр-міністр Великобританії.

Однак список знаменитостей, котрі прославили цю машину, на цьому не вичерпався. 1982 року її придбала незадовго до свого весілля з принцом Чарльзом ¦майбутня принцеса Діана, яка рятувалася на ній від настирливих папараці.

Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль - Фото 1

Автомобіль Metro спочатку призначався для заміни надзвичайно популярного малюка Mini. Невипадково спочатку він і називався Mini Metro. Це була модель із компактним двооб’ємним тридверним кузовом, проте розрахованим на п’ять пасажирів. Над його формою працювали дизайнери Девід Бетч та Харріс Ман.

Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль - Фото 2

Austin Metro оснащувався карбюраторними двигунами: 1,0-літровим у 41 – 48 к. с. або 1,3-літровим потужністю 61 – 63 к. с. Максимальна швидкість становила від 140 до 166 км/год. Вже 1981 року до 4-ступеневої механічної КП додався й «автомат». З ним максимальна швидкість була меншою: від 125 до 148 км/год.

Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль - Фото 3

Найцікавішою особливістю машини була новаторська підвіска коліс – Hydragas. Там замість традиційних окремих пружин та амортизаторів використовувалися заповнені рідиною буйкові блоки, що забезпечувало підвищений комфорт при їзді.

Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль - Фото 4

А в 1984 році машина піддалася рейстайлінгу – змінилася передня частина та інтер’єр. Потрібно сказати, що машина випускалася і з п’ятидверним кузовом хетчбек. Була і комерційна версія – фургон, який пізніше так і називали Metro-van.

Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль - Фото 5

У зв’язку з процесами, що відбувалися в англійському автопромі, машина неодноразово міняла назву – на MG Metro, Rover Metro тощо. За весь час було вироблено 2 078 218 автомобілів типу Metro.

Як Маргарет Тетчер і принцеса Діана зробили популярним один автомобіль - Фото 6

Джерело матеріала
loader