Із Покровська евакуювали бронзовий пам'ятник автору «Щедрика» та речі Леонтовича
Із Покровська евакуювали бронзовий пам'ятник автору «Щедрика» та речі Леонтовича

Із Покровська евакуювали бронзовий пам'ятник автору «Щедрика» та речі Леонтовича

Із Покровська на Донеччині, що знаходиться в епіцентрі бойових дій, евакуюються не тільки люди. Вивозяться музейні експонати та пам'ятники, а історичні будинки оцифровуються, щоб у разі руйнування під обстрілом їх можна було якось відновити з точністю до цеглини.

Особлива увага приділяється спадщині всесвітньо відомого українського композитора Миколи Леонтовича. У Покровську, який на початку минулого століття був селом Гришине, автор « Щедрика » жив, викладав і тут же створив свій найзнаменитіший твір. Журналістка Коротко про дізнавалася, куди вивозяться експонати.

Леонтович замість Горького

Леонтович Микола Леонтович прожив у Покровську 4 роки. Фото: wikipedia.org

Леонтович Микола Леонтович прожив у Покровську 4 роки. Фото: wikipedia.org

На початку вересня з Покровська до Вінниці переїхав пам'ятник композитору, який був неподалік центрального Ювілейного парку. Його акуратно демонтували кілька днів, щоб перевезти на батьківщину Леонтовича, який розпочав своє життя на Поділлі. У Вінниці скульптурну композицію прийняв парк його імені (колишній Центральний парк). Бронзовий Леонтович став на місце демонтованого пам'ятника російському письменнику Максиму Горькому.
У дирекції парків та дозвілля територіальної громади наголосили, що пам'ятник релокований тимчасово, і коли буде безпечно – «Леонтович» повернеться на своє законне місце у Покровську. Наразі головне завдання вінничан – зберегти його до моменту повернення.

Скульптурна композиція пам'ятника – це двометрова бронзова фігура Миколи Леонтовича біля макета залізничної станції селища Гришине (зараз – Покровськ) та музичної школи, яку композитор заснував і в якій працював: викладав музику та спів, а також керував першим на території України робочим хором залізничників.

У Покровську пам'ятник Леонтовичу авторства скульптора-переселенця Петра Антипа із Горлівки встановили 2018 року. Пам'ять про чотирирічний (1904 – 1908 рр.) період життя композитора у Покровську тут зберігають не тільки скульптури.

Будівлю училища оцифрували

Ластівка на гербі міста стала символом і культурної візитівки України – пісні Миколи Леонтовича «Щедрик». Фото: wikipedia.org

Ластівка на гербі міста стала символом і культурної візитівки України – пісні Миколи Леонтовича «Щедрик». Фото: wikipedia.org

Так, у непривабливому та зруйнованому і без війни вигляді стоїть будівля залізничного училища, що збереглася ще з тих часів. Навряд чи вона витримає постійні обстріли Покровська з різного виду озброєнь… Але в Покровському історичному музеї знайшли непоганий вихід із ситуації: з допомогою німецьких колег оцифрували лазерним сканером і створили 3D-модель цієї будівлі.

– Німецько-українське товариство підтримує наш музей, тому ми зв'язалися з компанією, яка спеціалізується на оцифруванні культурної спадщини України. Вони допомогли нам, дали обладнання та навчили ним користуватися. Тож хоч і в оцифрованому вигляді, але ми цей будинок для нащадків зберегли, - ділилася з журналістами керівник музею Ангеліна Рожкова.

Особисті речі сім'ї Леонтовича, які зберігалися у Покровському історичному музеї, ще навесні-влітку разом з іншими експонатами музейної композиції також вирушили до безпечного місця. Виїхала, наприклад, цукорниця, зроблена руками батька Миколи Леонтовича. До речі, саме зображення ластівки з цієї цукорниці перейшло на герб Покровська, символізуючи собою надію, відродження та щастя. Також ця ластівка стала символом і культурної візитівки України – пісні Миколи Леонтовича « Щедрик ».

Як запевняє керівництво історичного музею, всі колекції, в тому числі й особистих речей сім'ї Леонтович, знаходяться у безпечному місці з дотриманням усіх умов зберігання. А співробітники музею зараз займаються оцифруванням експонатів.

Навесні до Кропивницького переїхав центральний архів Покровська, у інші міста розлетілися матеріальні цінності відділів освіти та культури, виїхав бібліотечний фонд.

Залізничне училище, де викладав композитор, до війни збиралися зробити музеєм. Фото: trip-impressions.com

Довідка Коротко про

Життя композитора у Покровську

Чотири роки Микола Леонтович (1877-1921 рр.) провів із сім'єю у Покровську, який тоді, у 1904 – 1908 роках іменувався пристанційним селищем Гришине. Там Леонтович працював викладачем музики та співу у залізничному двокласному училищі Міністерства народної освіти. Також композитор був регентом Свято-Миколаївської церкви, яка знаходилася за Привокзальною площею.

Теги за темою
Історія
Джерело матеріала
loader
loader