Прем’єр Словаччини далекий від антиукраїнської політики Орбана - експерт
Прем’єр Словаччини далекий від антиукраїнської політики Орбана - експерт

Прем’єр Словаччини далекий від антиукраїнської політики Орбана - експерт

Зустріч прем’єр-міністрів України та Словаччини Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо засвідчила, що Фіцо є прагматиком, далеким від антиукраїнської політики, яку провадить глава угорського уряду Віктор Орбан.

Таку думку висловив словацький експерт Юрай Месик у розмові з кореспондентом Укрінформу.

«Спільне засідання прем’єрів і двох урядів в Ужгороді стало дуже позитивною подією для обох країн і показало, наскільки слабкий фундамент був у надмірних побоювань українських та західних ЗМІ, коли Smer (партія Фіцо - ред.) виграв національні вибори рік тому. Цілком очевидно, що коаліційний уряд Фіцо далекий від орбанівської антиукраїнської політики. Безсумнівно, серце Фіцо в Москві, але його мозок там, де гроші, тобто в Брюсселі», - сказав Месик.

На його думку, такі побоювання виникли через антиукраїнську та проросійську риторику Фіцо під час виборчої кампанії. «Це було настільки ефективно, що Smer Фіцо практично «знищив» словацьку найбільш путінофільську, практично фашистську партію, яка не потрапила до парламенту (йдеться про «Котлебовці - Народна партія «Наша Словаччина» - ред.) Але, як це зазвичай буває не тільки в словацькій демократії, коли вибори закінчилися, настав час забути передвиборчу риторику», - сказав словацький експерт.

Щодо домовленостей, досягнутих між українським і словацьким урядами, він відзначив передусім те, що уряд Словаччини налаштований надавати Україні підтримку в енергопостачанні протягом зими, готовий підтримувати розвиток співпраці між військовою промисловістю двох країн.

Крім того, на його думку, важливо, що Фіцо підтвердив зобов’язання Словаччини повністю підтримувати майбутнє членство України в ЄС у довгостроковій перспективі.

«Розмови ж Фіцо про членство України в НАТО є набагато менш значущими з кількох причин. По-перше, це не термінова справа і з часом ставлення змінюватиметься. По-друге, Україна стане членом НАТО лише після поразки Росії та її розпаду – а це, як не парадоксально, саме той час, коли Україні це вже не буде так потрібно. Якщо Фіцо тоді все ще буде при владі у Словаччині, Москва втратить для нього привабливість і фінансові ресурси для підтримання колишнього зв’язку», - вважає експерт.

Месик також підкреслив важливість того, що «український кордон перетнули боєприпаси, закуплені на 4,5 мільйона євро, зібраних громадянами Словаччини у відповідь на риторику Фіцо про те, що «Словаччина» (тобто його уряд) – не підтримує Україну у військовій сфері».

До того ж словацька громадська ініціатива, яка організувала «Municia pre Ukrajinu / Боєприпаси для України», оголосила про нову краудфандингову ініціативу. - збір коштів на закупівлю для ЗСУ автомобілів швидкої допомоги з РЕБ.

Юрай Месик – словацький аналітик, громадський активіст, викладач, пов’язаний зі Словацькою асоціацією зовнішньої політики, постійний спікер Форуму вільних народів Постросії.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня біля Ужгорода відбулася зустріч прем'єр-міністрів України та Словаччини Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо. Очільники урядів обговорили співпрацю у сфері енергетичної безпеки та інфраструктурні проєкти.

Того ж дня шість вантажівок доправили в Україну боєприпаси, закуплені на гроші, які зібрали 70 тисяч жителів Словаччини.

Теги за темою
Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader