Рада взяла за основу новий законопроєкт про СЗЧ: що він передбачає
Рада взяла за основу новий законопроєкт про СЗЧ: що він передбачає

Рада взяла за основу новий законопроєкт про СЗЧ: що він передбачає

Співавтор законопроекту Олександр Завітневич пояснив, що наразі "є величезна проблема по СЗЧ".

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №12095 про зміни, що регулюють покарання за самовільне залишення військової частини (СЗЧ). 

Проєкт закону взяли за основу, повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram.

За його словами, під час дії воєнного стану військовослужбовцям, які вперше самовільно залишили військові частини або місця служби чи дезертирували та добровільно прибули до місця проходження служби і висловили готовність продовжити військову службу, військова служба і дія контракту продовжується.

У Telegram-каналі Верховної Ради надали більш детальну інформацію щодо законопроєкту № 12095.

Документ пропонує установити, що під час дії воєнного стану:

  • Військовослужбовцям, які вперше самовільно залишили військові частини та добровільно прибули до місця проходження служби, військова служба і дія контракту продовжується.
  • Поновлюються виплати та здійснення продовольчого, речового забезпечення, пільг та соціальних гарантій;
  • Розпочаті кримінальні провадження відносно військовослужбовців, які вперше самовільно залишили військові частини і добровільно прибули, не є підставою для відмови у продовженні військової служби та дії їх контракту.

Як передає "Судово-юридична газета", співавтор законопроекту Олександр Завітневич під час свого виступу у парламенті пояснив, що наразі "є величезна проблема по СЗЧ".

"Це проблема відновлення забезпечення військовослужбовця, який добровільно повернувся до військової частини. Прості речі – їжа, одяг, забезпечення зброєю, це все відбувається після рішення суду, винесення якого може тривати місяць, півроку. Тому ми цим законопроектом пропонуємо забезпечити військовослужбовця, який повернувся протягом 72 годин, і вже потім – рішення суду. У цей час військовослужбовець буде ставати до військової частини, куди він прибув на повний облік", – розповів Завітневич.

Натомість депутатка Ірина Фріз вважає, що цей законопроект дає право людині, яка здійснила СЗЧ де-факто перебувати в СЗЧ, а де-юре на військовій службі.

"Це легалізація дезертирства, і він не узгоджується з КК та КПК" – переконана Фріз.

Раніше нардеп Веніславський прокоментував інформацію про те, що в СЗЧ нібито наразі перебувають понад 100 тисяч військових.

Також повідомлялося, що військові, які вперше самовільно залишили свої частини, замість ув’язнення почали повертатись на фронт.

  • "Абсолютно спокійно живуть": офіцер про військових, що здійснили СЗЧ
  • "Близько 20 бригад": командир озвучив масштаби СЗЧ в Україні
  • Бійці 123-ї бригади ТрО влаштували мітинг, самовільно залишивши частину на Донбасі
Джерело матеріала
loader