Російські військові з 2025 року перестануть патрулювати кордон Вірменії з Іраном
Російські військові з 2025 року перестануть патрулювати кордон Вірменії з Іраном

Російські військові з 2025 року перестануть патрулювати кордон Вірменії з Іраном

Російський диктатор Володимир Путін та прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час зустрічі в Москві домовилися, що з 1 січня 2025 року прикордонники РФ перестануть нести службу на контрольно-пропускному пункті на кордоні Вірменії та Ірану.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Зазначається що наразі прикордонне управління ФСБ Росії у Вірменії включає чотири прикордонні загони — у Гюмрі, Армавірі, Арташаті (на вірмено-турецькому кордоні) та Мегрі (вірмено-іранський кордон).

Крім того, на зустрічі Пашинян представив програму "Перехрестя світу". Це запропонована Єреваном альтернатива Зангезурському транспортному коридору, що йде територією Сюнікської області Вірменії і з'єднує Азербайджан з його ексклавом — Нахічеванської автономною республікою.

Згідно з планом, транспортна комунікація, що проходить через Вірменію, Туреччину, Азербайджан та Іран, діятиме під суверенітетом та юрисдикцією кожної з цих країни без участі Росії.

За тристоронньою угодою, підписаною в листопаді 2020 року після того, як Азербайджан внаслідок 44-денної війни з Вірменією повернув під свій контроль території Карабаху, транспортне сполучення в Зангезурському коридорі має відбуватися за участі прикордонних військ ФСБ.

Сьогодні ж Путін зустрівся із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. За словами представника Кремля Дмитра Пєскова, він обговорював з Алієвим та Пашиняном питання роботи Зангезурського коридору.

Як повідомлялося, 31 липня російські прикордонники завершили службу в аеропорту Звартноц у Єревані. Відповідну вимогу у березні висунула Рада безпеки Вірменії.

Москва та Єреван уклали договір про статус російських прикордонних військ у Вірменії у вересні 1993 року. За договором Єреван уповноважив Росію контролювати кордон Вірменії з Туреччиною та Іраном. Утримання російських прикордонників у Вірменії забезпечують уряди обох країн.

Фото: Getty Images

Теги за темою
Росія Іран Вірменія
Джерело матеріала
loader