СБУ порушила справу проти режисерки фільму «Росіяни на війні»
СБУ порушила справу проти режисерки фільму «Росіяни на війні»

СБУ порушила справу проти режисерки фільму «Росіяни на війні»

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофимової.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії). Стежимо за перебігом", - написав депутат.

Трофимова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із "людським обличчям". Трофимова проживає в Канаді й зняла матеріал за кошти платників податків Канади.

Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація.

У цьому контексті Юрчищин висловив вдячність за реакцію, відзначивши: "Але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського Закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофимової".

Як повідомлялось, "Росіяни на війні" – документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової.

Трофімова народилася в Москві. Понад 10 років працювала у медіа та брала участь у різних документальних проєктах у Канаді, на Балканах, Близькому Сході та в Росії. Створила низку документальних фільмів для російського пропагандистського медіа Russia Today.

Цюрихський кінофестиваль скасував публічні покази фільму «Росіяни на війні».

Про це Міністерство закордонних справ України повідомило у Фейсбуці, висловивши подяку за таке рішення, передає Укрінформ.

«Росія не має бути присутня на міжнародній культурній арені. Так само – жодного шансу для її голосів відбілювати воєнних злочинців перед широкою публікою», – наголосили у відомстві.

Теги за темою
СБУ фільм
Джерело матеріала
loader
loader