Сили Вірменії почнуть охороняти кордон із Туреччиною замість російської ФСБ
Сили Вірменії почнуть охороняти кордон із Туреччиною замість російської ФСБ

Сили Вірменії почнуть охороняти кордон із Туреччиною замість російської ФСБ

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян після зустрічі з Владіміром Путіним у вівторок, 8 жовтня, домовились про те, що з 2025 року вірменські сили долучаться до охорони державного кордону з Іраном і Туреччиною разом із російськими.

Про це повідомила речниця глави вірменського уряду Назелі Багдасарян, пише "Європейська правда".

За словами Багдасарян, вірменська сторона "позитивно оцінює" підсумки зустрічі з господарем Кремля, на якій досягли "конкретних домовленостей, пов'язаних з енергетичною, освітньою та гуманітарною сферами".

"Досягнуто також домовленості про те, що з 1 січня 2025 року в процесі охорони державних кордонів Вірменія – Іран і Вірменія – Туреччина братимуть участь і Прикордонні війська Служби національної безпеки Вірменії", – зазначила речниця Пашиняна.

Вона уточнила, що службу на контрольно-прикордонному пункті держкордону Вірменія – Іран повністю нестимуть сили Прикордонних військ Вірменії.

Прикордонні війська Федеральної служби безпеки Росії досі забезпечували охорону всіх 333 кілометрів вірменсько-турецького кордону відповідно до угоди Москви та Єревана від 1992 року.

44-кілометровий вірменсько-іранський кордон ФСБ охороняла спільно з вірменськими прикордонниками.

У липні 2024 року російські прикордонники офіційно завершили службу у вірменському аеропорту "Звартноц", яка тривала з 1992-го.

Читайте більше про розворот Єревана на Захід і те, чи зможе він захистити Вірменію від нової війни.

Джерело матеріала
loader