Справу про колабораціонізм луганського ексжурналіста Леонарда Свідовськова передали до суду
Справу про колабораціонізм луганського ексжурналіста Леонарда Свідовськова передали до суду

Справу про колабораціонізм луганського ексжурналіста Леонарда Свідовськова передали до суду

Свідовськов співпрацює з ворогом ще з 2014 року: спершу працював на окупаційному телеканалі «Новороссия», а потім отримав керівну посаду у «ГТРК ЛНР».

Служба безпеки України скерувала до суду обвинувальні акти щодо колишнього журналіста луганської регіональної телекомпанії Леонарда Свідовськова, якого звинувачують у колабораціонізмі. Про це повідомило управління СБУ у Сіверськодонецьку.

За даними слідства, обидва проводять системну інформаційно-пропагандистську діяльність на користь агресора.

Розслідування довело, що Свідовськов співпрацює з ворогом з 2014 року. Спочатку він працював на окупаційному телеканалі «Новороссия», а потім отримав керівну посаду у так званій «ГТРК ЛНР».

З початком широкомасштабної війни, як пише СБУ, Свідовськов під контролем російської окупаційної адміністрації поширює антиукраїнський контент, фейки та виправдовує російських воєнних злочинців. Виготовлена ним «авторська» пропагандистська продукція транслюється через «ГТРК ЛНР», соцмережі та ютуб.

Інший обвинувачений у справі — координатор «луганського регіонального відділення» російської політичної партії ЛДПР Максим Уваров.

Через незаконні вибори, влаштовані Росією у вересні 2023 року, він увійшов до складу «народного совєта ЛНР», де очолив фракцію партії Жириновського.

«Його передвиборча інформаційна кампанія була спрямована на втягування мешканців окупованої Луганщини у російські політичні процеси та легалізацію окупаційної влади через імітацію «виборів»», — пише спецслужба.

За даними слідства, Уваров систематично брав участь у медійних заходах, телеефірах, проводив збори та наради, публічно висловлював підтримку Путіну та російським збройним формуванням.

Обидвом фігурантам оголосили підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Її санкція передбачає до 12 років тюрми та конфіскацію майна.

Обвинувальні матеріали перебувають на розгляді в суді. Обвинувачених оголошено у розшук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader