У центрі «Незламні» захиснику зробили ювелірну операцію
У центрі «Незламні» захиснику зробили ювелірну операцію

У центрі «Незламні» захиснику зробили ювелірну операцію

Хірурги центру Unbroken («Незламні») зробили захиснику ювелірну операцію, протезувавши 2-міліметрову судину нижньої кінцівки, щоб він міг повноцінно рухатися після важкого поранення.

Про це повідомила Львівська міська рада, передає Укрінформ.

“Ділянка ушкодження розташована в дистальній частині гомілки, де калібр судини дуже маленький – приблизно 2 міліметри. Це ювелірна робота. Але, на щастя, під час операції, провівши ревізію, ми зрозуміли, що нам це під силу – шунтування можливе”, - поінформував судинний хірург відділення судинної хірургії лікарні святого Пантелеймона Дмитро Ройко.

У центрі «Незламні» захиснику зробили ювелірну операцію - Фото 1

Зазначається, що 23-річний львів’янин Олег Козира, який у війську з 2020 року, отримав множинні осколкові поранення у червні цього року на Лиманському напрямку. Найбільше посікло ліву ногу, внаслідок чого утворилася псевдоаневризма передньої великогомілкової артерії. Тобто артеріальна судина патологічно розширилася та могла розірватися будь-якої миті.

Крім цього, Олег втратив чутливість у кінцівці й був обмежений у русі, що також було наслідком мінно-вибухової травми. Це сталося через рубець, що утворився на місці поранення і затиснув важливий нерв. Якщо його не звільнити, то хлопець кульгатиме. 

У центрі «Незламні» захиснику зробили ювелірну операцію - Фото 2

За словами Ройка, у лікарів було два варіанти: або перев’язати артерію й виключити її з кровотоку, або складніший – спробувати провести протезування. Але у цьому випадку зробити це було непросто, оскільки ділянка ушкодження розташована в дистальній частині гомілки, де калібр судини дуже маленький – приблизно 2 міліметри. Та зрозумівши, що шунтування можливе, хірурги висікли псевдоаневризму, провели резекцію та використали власну вену пацієнта для протезування артерії. Кровотік відновився успішно.

Також хірурги змогли звільнити нерв, який був втягнутий у рубець і впливав на чутливість і рухливість кінцівки. 

Отже операція повністю вдалася, а рухливість ноги поступово повертається. 

Але попереду в пацієнта ще тривале відновлення, після якого захисник планує повернутися на фронт.

Як повідомляв Укрінформ, в Національному реабілітаційному центрі “Незламні” поставили протез волонтерові, який втратив ногу через ДТП під час доставки авто на фронт.

Фото: Львівська міськрада

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader