Загроза, яка не знає кордонів: як війна в Україні впливає на довкілля Європи
Загроза, яка не знає кордонів: як війна в Україні впливає на довкілля Європи

Загроза, яка не знає кордонів: як війна в Україні впливає на довкілля Європи

Які загрози існують для сусідів України

Наразі навіть неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля через брак точної інформації. Причин цьому дві, повідомляє Нижні Сірогози City.

Перш за все, збирати ці дані небезпечно для фахівців, оскільки тривають активні бойові дії. По-друге, не вся інформація може бути озвучена публічно з тактичною метою.

Проте точно зрозуміло: чим довше триває війна, тим більше шкоди вона завдасть довкіллю, і тим більше наслідків матимемо в майбутньому не лише Україна, а сусідні з нею держави. І нині країни, які безпосередньо межують з Україною, усвідомлюють, що розв’язана Росією війна має транскордонний характер впливу на природу. Адже ні атом, ні викиди хімічних речовин у повітря та воду не реагують на жодні кордони.

Через кордон пролягають ліси. Вода тече в сусідню країну. Водоносні артерії з’єднані під землею, і морське середовище знаходиться там, де йому хочеться. Вітри віють так, як віють. Я думаю, що є розуміння цього не в останню чергу тому, що транскордонні впливи, очевидно, викликають занепокоєння в низці країн, які безпосередньо межують з Україною,
– каже виконавча директорка Програми ООН з довкілля Інгер Андерсен.

Вона зауважує, що забруднення Чорного моря, річки Дніпро чи повітря має викликати занепокоєння у всіх, хто потенційно може зазнати такого впливу.

Навколишнє середовище не розуміє кордонів, тому що кордони є конструктом людей, а не середовища,
– додала Андерсен.

За словами посадовиці саме тому Програма ООН з довкілля працюватиме з дружніми країнами, щоб вивчати транскордонні впливи, де це можливо. Для кращої картографії того, що може відбуватися в повітрі, воді та підземних водних шляхах.

Якщо територія прикордоння Росії та України сьогодні практично повністю стала випаленою землею, то наслідки для інших сусідніх країн також стають відчутними. Про це вела мову Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук у своєму виступі на засіданні 31-го економіко-довкіллєвого Форуму ОБСЄ, що відбувся 12 вересня цього року.

Це ті викиди в атмосферу, які протягом двох з половиною років повномасштабного вторгнення потрапляли у повітря внаслідок ракетних ударів Росії поблизу наших кордонів з європейськими сусідами та перемістилися до Румунії, Молдови, Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви, Естонії, Сербії, Хорватії, Польщі. Наші збройні сили зупиняють військову агресію Російської Федерації, природоохоронці та рятувальники ліквідовують наслідки російських екологічних диверсій. Але ми не маємо влади над законами природи. Ми не зупинимо течію Дніпра та рух повітря у західному напрямку. Війна вже зачепила довкілля Європи. Зусилля держав та організацій, квоти на викиди та кошти на кліматичні проєкти зводяться нанівець після кожного вибуху російської ракети,
– наголосила Світлана Гринчук.

Факти та цифри екоциду, завданого Росією

Світлана Гринчук навела декілька фактів про вплив на кліматичну систему європейського континенту внаслідок російських ракетних ударів.

  • Обстріл трансформаторів у селі Підбірці на Львівщині у травні 2022 року. Понад 48 тонн трансформаторної оливи, 167 тисяч тонн забруднюючих речовин. Повітряні маси рухалися до Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії, Литви, Республіки Молдова.
  • Бомбардування аеропорту Івано-Франківська у лютому та березні 2022 року. Загоряння понад 413 тонн паливно-мастильних матеріалів. 1432 тонни забруднюючих речовин у повітрі. Вітер у бік Румунії, Болгарії, Хорватії, Сербії, Республіки Молдова.
  • Ракетний удар по аеродрому у Волинській області у лютому та березні 2022 року. Продукти горіння 200 тисяч тонн паливно-мастильних матеріалів рухалися до Латвії, Литви та Естонії.
  • Ракетний удар по Дністровській ГАЕС у жовтні 2022 року. Горіння 56 тонн трансформаторної оливи, 194 тисяч тонн забруднюючих речовин. Рух повітряних мас був зафіксований у напрямку Румунії, Молдови, Болгарії й навіть Туреччини.

Портову інфраструктуру Одеської області також постійно обстрілюють росіяни. Зокрема, об’єкти, що розташовані неподалік від кордону з Молдовою. Подібні російські обстріли мають серйозний екологічний вплив, що негативно позначається на сусідніх Молдові та Румунії. Про це 15 серпня нинішнього року, під час пресбрифінгу в Одесі повідомив Міністр навколишнього середовища Молдови Серджіу Лазаренку.

Важливо Чорне море від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну постійно зазнає катастрофічних транскордонних наслідків війни. Активні бойові дії у його акваторії вже призвели до масової загибелі дельфінів. Страждають від постійних обстрілів та застосування військової техніки і розташовані на берегах Чорного та Азовського морів природоохоронні території.

Тому поки що складно проаналізувати всі екологічні наслідки війни для Чорного моря. Очевидно лише, що вони зростатимуть та впливатимуть на довкілля усіх країн Чорноморського регіону.

Джерело матеріала
loader