Чи можуть дії Нетаньягу зашкодити Демократичній партії США? — The Hill
Чи можуть дії Нетаньягу зашкодити Демократичній партії США? — The Hill

Чи можуть дії Нетаньягу зашкодити Демократичній партії США? — The Hill

Чи можуть дії Нетаньягу зашкодити Демократичній партії США? — The Hill

Політика Нетаньягу на Близькому Сході підриває дипломатію Байдена.

Демократи стурбовані тим, що, на думку сенатора Кріса Мерфі,Нетаньягу намагається "вплинути" на вибори на користь колишнього президента Трампа. На запитання, чи має рацію Мерфі, президент Байден відповів, що не знає, але додав, що Нетаньягу "повинен пам'ятати", що жоден президент "не допоміг Ізраїлю більше, ніж я".

Демократи помилково припускають, що Нетаньягу намагатиметься вигнати їх з Білого дому. Реальність свідчить про інше. Насправді, після нападів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, адміністрація Байдена була не більше, ніж "лежачим поліцейським" на шляху агресивних воєнних дій уряду Нетаньягу в Газі, а тепер і в Лівані, зазначає The Hill.

"Байден прагнув зменшити кількість жертв серед цивільного палестинського населення та укласти угоди про припинення вогню в обох конфліктах. Він хотів розпочати переговори про вирішення конфлікту на основі принципу двох держав. Він не досягнув усіх трьох цілей, хоча заслуговує на похвалу за те, що змусив Ізраїль, принаймні, дозволити більше гуманітарної допомоги в Газу", — йдеться в газеті.

Нетаньягу, можливо, насправді віддає перевагу перемозі Трампа на виборах, оскільки політика Трампа на Близькому Сході значною мірою відповідала інтересам Нетаньягу: від перенесення американського посольства в Єрусалим до визнання Голанських висот ізраїльською територією і до виходу з ядерної угоди з Іраном.

Водночас віцепрезидент Камала Гарріс послідовно підтримує "законні військові цілі Ізраїлю, спрямовані на усунення загрози з боку ХАМАСу". Вона ніколи не припускала, що в разі свого обрання зменшить військову підтримку Ізраїлю з боку США.

Отже, стверджувати, що Нетаньягу і його кабінет приймають послідовні рішення — наприклад, чи бомбити ядерну інфраструктуру Ірану — на основі того, як вони можуть вплинути на голосування в Пенсильванії, яке може вирішити долю виборів, — було б перебільшенням.

"Для Демократичної партії Ізраїль є політичною проблемою не через Нетаньягу, а через те, що військова підтримка, яку президент Байден надає Ізраїлю, суперечить його дипломатичним зусиллям на Близькому Сході", — зазначає The Hill.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що Беньямін Нетаньягу робить недостатньо для досягнення угоди про припинення вогню в Газі й звільнення заручників. Тому він посилить тиск на ізраїльського лідера з метою досягнення угоди. 

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader