COVID продовжує загрожувати серцю через роки після зараження
COVID продовжує загрожувати серцю через роки після зараження

COVID продовжує загрожувати серцю через роки після зараження

Дослідження показує, що підвищений ризик серцево-судинних проблем зберігається до трьох років після зараження COVID-19, особливо в тих, хто має важкі випадки, які потребують госпіталізації.

  • Аналіз даних про стан здоров’я Великобританії Biobank, який включав дорослих, які хворіли на COVID-19 від легкої до важкої форми до появи вакцин, виявив підвищений ризик серцевого нападу, інсульту та смерті серед цих дорослих протягом майже трирічного періоду спостереження після інфікування COVID.
  • Було виявлено, що підвищений ризик серцевого нападу, інсульту та смерті, пов’язаний з інфекцією COVID-19, можна порівняти з серцево-судинними факторами ризику, такими як діабет 2 типу, захворювання периферичних артерій і серцево-судинні захворювання.
  • Дослідження показало, що наявність групи крові, відмінної від O (A, B, AB), була пов’язана з підвищеним ризиком інфаркту та інсульту серед людей з інфекцією COVID-19 до появи вакцин.
  • Дослідники відзначили, що отримані дані свідчать про те, що люди, інфіковані COVID-19, можуть отримати користь від лікування серцево-судинних захворювань для зниження ризику майбутніх серцево-судинних наслідків.

Довгострокові серцево-судинні ризики COVID-19

Аналіз даних UK Biobank показує, що інфекція COVID-19 може підвищити ризик серцевого нападу, інсульту та смерті з будь-якої причини протягом трьох років у людей, незалежно від наявних серцево-судинних захворювань. Про це повідомляється в новому дослідженні, опублікованому сьогодні (9 жовтня) в рецензованому журналі Американської кардіологічної асоціації Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB).

«Ми виявили довгостроковий серцево-судинний ризик для здоров’я, пов’язаний з COVID, особливо серед людей із більш важкими випадками COVID-19, які вимагали госпіталізації», — сказав провідний автор дослідження Джеймс Хілсер, MPH, доктор філософії в Університеті Південної Каліфорнії. Медична школа Кека в Лос-Анджелесі. «Цей підвищений ризик інфаркту та інсульту зберігався через три роки після інфікування COVID-19. Примітно, що в деяких випадках підвищений ризик був майже таким же високим, як наявність відомого серцево-судинного фактора ризику, такого як діабет 2 типу або захворювання периферичних артерій».

Результати дослідження COVID-19 і серцево-судинних ускладнень

Попередні дослідження показали, що COVID-19 підвищує ризик серйозних серцево-судинних ускладнень протягом першого місяця після інфікування. Це дослідження вивчило, як довго тривав підвищений ризик і чи він зменшився після одужання від інфекції COVID-19.

Дослідники переглянули дані про здоров’я та генетичні дані в Біобанку Великобританії для понад 10 000 дорослих, у тому числі приблизно 8 000, у яких був позитивний тест на вірус COVID-19 з 1 лютого по 31 грудня 2020 року, і близько 2 000, у яких був позитивний тест на вірус у лікарняних умовах. у 2020 році. Групу з понад 200 000 дорослих, які не мали історії зараження COVID-19 протягом того самого періоду часу в Біобанку Великобританії, також було розглянуто для порівняння. Жоден з учасників не був щеплений на момент зараження, оскільки вакцини від COVID-19 ще не були доступні у 2020 році.

Аналіз виявив:

  • Протягом майже 3-річного періоду спостереження ризик серцевого нападу, інсульту та смерті був більш ніж у два рази вищим серед дорослих, які мали COVID-19, і майже в чотири рази вищим серед дорослих, госпіталізованих із COVID-19, порівняно з група без історії інфекції COVID-19.
  • Люди, госпіталізовані з COVID-19, без серцево-судинних захворювань або без діабету 2 типу, мали на 21% більший ризик інфаркту, інсульту та смерті порівняно з людьми з серцево-судинними захворюваннями та без інфекції COVID-19.
  • Була значна генетична взаємодія між групами крові не-O та госпіталізацією через COVID-19. Люди з важкими інфекціями COVID-19 мали підвищений ризик серцевого нападу та інсульту, однак цей ризик був ще вищим у людей з групами крові не О (групи крові А, В або АВ).
  • Ризик серцевого нападу та інсульту був приблизно на 65% вищим у дорослих з групами крові, відмінними від О, порівняно з тими, хто мав групу крові О. Попередній аналіз не показав, що Rh (позитивна або негативна) група крові взаємодіє з тяжкою формою COVID-19, відзначили автори.

Глобальний вплив і методологія дослідження

«Понад мільярд людей у ​​всьому світі вже захворіли на COVID-19. Отримані дані є незначним ефектом у невеликій підгрупі», – сказав один зі старших авторів дослідження Стенлі Хейзен, доктор медичних наук, доктор філософії, завідувач кафедри серцево-судинних і метаболічних наук у Науково-дослідницькому інституті Лернера клініки Клівленда та керівник відділу профілактичної кардіології. . «Результати охопили майже чверть мільйона людей і вказують на відкриття глобальної важливості охорони здоров’я, яке може пояснити зростання серцево-судинних захворювань у всьому світі». 

Деталі дослідження, фон і дизайн:

  • Дані про здоров’я були отримані від UK Biobank, великомасштабного дослідження 503 325 дорослих, які проживали у Сполученому Королівстві, віком від 40 до 69 років на момент реєстрації в період з 2006 по 2010 рік. Для учасників, зареєстрованих у Національна служба охорони здоров’я Великобританії з лікарем загальної практики Великобританії (подібно до лікаря первинної медичної допомоги в США).
  • Цей аналіз включав дані про здоров’я 10 005 дорослих, у яких був позитивний тест на вірус COVID-19 або які були госпіталізовані з COVID-19 у період з 1 лютого 2020 року по 31 грудня 2020 року. Ще 217 730 однолітків, зареєстрованих у Біобанку Великобританії, не мали COVID-19. -19 за той же період часу були включені. Під час аналізу всі учасники були якомога точніше зіставлені за демографічними показниками та подібними станами здоров’я.
  • Серйозні несприятливі серцево-судинні події (інфаркт, інсульт і смерть з усіх причин) оцінювалися на довгостроковий ризик до 31 жовтня 2022 року, приблизно через 3 роки.

Висновки та подальші напрямки

«Ця цікава стаття насправді є двома дослідженнями в одному», — сказав Сандіп Р. Дас, MD, MPH, MBA, FAHA, співголова Комітету реєстру ССЗ COVID-19 Американської кардіологічної асоціації та директор із якості та цінності відділу кардіології. для Південно-західного медичного центру UT у Далласі. «По-перше, автори показують, що госпіталізація з COVID є маркером підвищеного серцево-судинного ризику нарівні з наявним діагнозом серцево-судинного захворювання. Хоча довести пряму причинно-наслідкову дію дуже важко в дослідженні, яке аналізує лише минулі дані, зібрані для інших цілей, цей висновок важливий, оскільки він свідчить про те, що історію попередньої госпіталізації через COVID-19, навіть без історії серцево-судинних захворювань, слід розглядати як започаткувати та, можливо, прискорити зусилля з профілактики ССЗ. Чи має важка інфекція COVID-19 прямий вплив на судинну систему, також є цікавою сферою для вивчення», — сказав Дас.

«Друге «дослідження» в цій статті розглядає зв’язок між групою крові ABO та результатами COVID. Вони показують, що щось, що знаходиться поблизу генетичної батьківщини групи крові ABO, пов’язане з різним ступенем сприйнятливості до COVID. Це справді захоплююче, і я з нетерпінням чекаю, коли вчені розкажуть, яким може бути конкретний шлях».

Дослідження мало кілька обмежень, зокрема те, що дані були отримані від пацієнтів, які мали оригінальний штам вірусу COVID-19 до того, як вакцини стали широко доступними у 2021 році. Крім того, дослідники зазначили, що інформація UK Biobank про використання ліків не стосувалася конкретного початку пандемії у 2020 році або дати зараження пацієнтів вірусом COVID-19. Крім того, оскільки більшість учасників Біобанку Великобританії є білими, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити, що ці результати стосуються людей різного расового та етнічного походження.

«Результати нашого дослідження підкреслюють віддалені серцево-судинні наслідки інфекції COVID-19. Враховуючи підвищений ризик серцевого нападу, інсульту та смерті, питання полягає в тому, чи слід розглядати важку форму COVID-19 як ще один фактор ризику серцево-судинних захворювань, подібно до діабету 2 типу або захворювання периферичних артерій, де лікування, спрямоване на профілактику серцево-судинних захворювань, може бути ефективним. цінні», — сказав один зі старших авторів дослідження Хуман Аллаї, доктор філософії, професор кафедри народонаселення та громадської охорони здоров’я в Медичній школі Кека Університету Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі. «Результати свідчать про те, що люди з попередньою інфекцією COVID можуть отримати користь від профілактики серцево-судинних захворювань».

Джерело матеріала
loader
loader