Яким може бути курс Гарріс і кому вона віддасть зовнішню політику США
Яким може бути курс Гарріс і кому вона віддасть зовнішню політику США

Яким може бути курс Гарріс і кому вона віддасть зовнішню політику США

Камала Гарріс недарма утримується від войовничих заяв щодо війни в Україні.

Кандидат у президенти від Демократичної партії, віце-президент Камала Гарріс дала велике інтерв'ю у програмі 60 minutes на каналі CBS News. Політик зробила декілька заяв і про Україну. Зокрема, вона відкинула ідею перемовин із Володимиром Путіним щодо завершення війни без України, утрималася від відповіді на запитання про вступ нашої держави до НАТО та сказала, що буде працювати задля перемоги Києва.

Слід зазначити, що це стандартний набір тез нинішньої адміністрації США. Тому жодних сюрпризів тут немає.

Загалом Гарріс використовує тему України в межах своєї передвиборчої кампанії, але тривалий час майже не робила заяв з цього приводу. Але зараз, коли Дональд Трамп робить численні заяви про Україну, цю тему ігнорувати стало страшно. Тому Гарріс окреслила загальні тези, які дозволяють припускати, що вона планує продовжувати лінію адміністрації Байдена.

Можливо, наразі для Гарріс не надто доречно робити войовничі заяви, тому що це одразу створить підстави для критики з боку Трампа. Він скаже: дивіться, Гарріс – це війна для США.

Згадайте статтю Роберта Кеннеді-молодшого і Трампа-молодшого у The Hill, в якій йшлося, що політика адміністрації Байдена щодо Росії дуже небезпечна і провокує Третю світову війну, натомість треба негайно провести перемовини з Росією. Під час передвиборчої кампанії у Трампа постійно лунають не тільки заяви про те, що адміністрація Байдена втягує Сполучені Штати у війну з Росією, але й звинувачення у прагненні відправити війська в Україну.

Втім, як саме відрізнятиметься політика Гарріс у разі її обрання на посаду президента, спрогнозувати досить складно. Вочевидь наразі ніхто не буде повністю озвучувати свої плани. Курс Гарріс буде схожим на політику Байдена, але, швидше за все, не ідентичним. Наприклад, у новій адміністрації не буде Саллівана – радника Байдена із зовнішньополітичних питань. Відбудуться певні зміни, які саме – побачимо: курс визначатиметься не лише політичною лінією Гарріс, але й ситуацією у зовнішній політиці.

Найімовірніше, Гарріс зосередиться на питаннях внутрішньої політики. Зовнішньополітичний курс залежатиме від того, кого вона призначить радником із зовнішньої політики та державним секретарем. Політичні фігури, які обіймуть ці посади, будуть серйозно впливати на зовнішню політику Сполучених Штатів за президентства Гарріс. Та наразі ми не знаємо, хто може стати новим держсекретарем.

Петро Олещук, політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка, спеціально для Главреда

Хто такий Петро Олещук?

Петро Олещук - політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. Народився в Прип'яті в 1983 році. Закінчив у 2006 році філософський факультет університету імені Шевченка. Автор понад 30 наукових праць з політології, пише my.ua.

Джерело матеріала
loader
loader