В Україні призупинять бронювання та переглянуть список підприємств із цим правом
В Україні призупинять бронювання та переглянуть список підприємств із цим правом

В Україні призупинять бронювання та переглянуть список підприємств із цим правом

9 жовтня 2024 року Кабінет міністрів України частково призупинив дію критеріїв бронювання військовозобов'язаних до 15 листопада 2024 року. Це рішення є відповіддю на зростаюче занепокоєння масштабами і обґрунтованістю бронювання в умовах конфлікту, що триває, і потреби в мобілізації.

Про це йдеться у документі щодо рішення уряду за підсумками наради, що знаходиться у розпорядженні ЕП. Текст документа опублікувало видання The Page. Його справжність та прийняття підтвердили джерела видання в уряді.

Крім того, джерело РБК-Україна в Кабміні підтвердило правдивість цієї інформації. Ініціатором цього рішення, за словами джерела, виступало Міноборони, яке бажало перевірити, кого і з яких підстав забронювали від мобілізації за час війни.

В Україні призупинять бронювання та переглянуть список підприємств із цим правом - Фото 1

В Україні призупинять бронювання та переглянуть список підприємств із цим правом - Фото 2

За інформацією, поштовхом до цього кроку стало обурення президента України Володимира Зеленського з фактом бронювання близько 1,5 мільйона осіб. Ця цифра викликала серйозні питання ефективності та справедливості існуючої системи відстрочок від призову, особливо на тлі поточних потреб обороноздатності країни.

Згідно з протокольним рішенням Кабміну, до 15 листопада 2024 року буде призупинено повноваження центральних органів виконавчої влади (крім міністерств), інших державних органів, обласних та Київської міської державних адміністрацій визначати підприємства та організації як критично важливі. Міністерства зберігають це право, але решті суб'єктів рекомендовано утриматися від прийняття подібних рішень до врегулювання питання.

p align="justify"> Важливим аспектом цього рішення є його потенційний вплив на економіку країни. Зміни у системі бронювання можуть створити виклики деяких підприємств та організацій у збереженні кваліфікованих кадрів, що може вплинути на їхнє функціонування та економіку в цілому. Водночас, це може сприяти більш справедливому розподілу людських ресурсів між цивільним сектором та потребами оборони.

Уряд доручив провести масштабний аудит прийнятих рішень щодо визначення критично важливих підприємств. Обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено до 15 листопада провести перевірку обґрунтованості раніше відстрочок. До складу аудиторських комісій мають бути включені керівники обласних територіальних центрів комплектування (ТЦК) або їх заступники, які забезпечують компетентну оцінку з військової точки зору. У разі виявлення фактів необґрунтованого бронювання відстрочки скасовуватимуться.

Міністерству економіки спільно з Міністерством оборони доручено розробити та подати на розгляд уряду проект рішення, що передбачає механізм перевірки обґрунтованості рішень щодо визначення підприємств критично важливими, а також можливість перегляду таких рішень. Очікується, що результати аудиту та нові пропозиції щодо удосконалення системи бронювання будуть представлені уряду до 20 листопада 2024 року.

Раніше Кабінет міністрів України вніс суттєві зміни до правил бронювання чоловіків призовного віку.

Теги за темою
Володимир Зеленський Кабмін
Джерело матеріала
loader
loader