Хорватія вже надала 11 військових пакетів на 300 млн євро
Хорватія вже надала 11 військових пакетів на 300 млн євро

Хорватія вже надала 11 військових пакетів на 300 млн євро

Хорватія вже надала 11 військових пакетів на 300 млн євро

Україна та Хорватія підписали двосторонню угоду про посилення співпраці.

Хорватія з початку повномасштабного вторгнення надала Україні 11 військових пакетів допомоги на суму близько 300 млн євро. У середу, 9 жовтня, Україна та Хорватія підписали двосторонню угоду про довгострокову співпрацю, яка включатиме обмін розвідданими, співпрацю в питаннях кіберзахисту, співробітництво в сфері ОПК.

"Учасники визначатимуть перспективи спільного оборонного виробництва, включно з можливостями спільних проєктів із локалізацією в Україні", - йдеться в повідомленні.

Тимчасовий захист у Хорватії отримали 28 тисяч українців з лютого 2022 року. Уже понад 500 українських дітей із постраждалих від війни регіонів провели літні та зимові канікули в Хорватії та здобули цінні знання щодо мінної безпеки. Зокрема, фінансова підтримка розмінування в Україні з боку Хорватії на сьогодні перевищує 10 млн євро. Також 250 тис. євро Хорватія надала на програми ОЕСР для України. Та продовжуватиме надавати технічну та фінансову допомогу Україні для відновлення та зміцнення її енергетичної інфраструктури. Крім того, Хорватія приймає на реабілітацію доросих та дітей з України, які постраждали від російської агресії. 

Зазначається, що Хорватія відбудувала зруйнований в Гостомелі дитячий садок та продовжить надавати допомогу у сфері відновлення важливої соціальної інфраструктури.

"Хорватія залишається непохитною у збереженні та, у разі необхідності й за рішенням Учасників, посиленні своєї політичної, економічної, безпекової, гуманітарної та іншої допомоги й підтримки України в майбутньому", - йдеться в угоді. Вона діятиме 10 років з моменту підписання.

Також в угоді йдеться про підтримку зернової ініціативи України, санкційного режиму проти Росії та Білорусі та інше.

Як повідомлялося, Зеленський у середу, 9 жовтня, прибув до Хорватії для участі у Третьому саміті "Україна – Південно-Східна Європа".

Джерело матеріала
loader