На США насувається третій за потужністю шторм за всю історію
На США насувається третій за потужністю шторм за всю історію

На США насувається третій за потужністю шторм за всю історію

На США насувається третій за потужністю шторм за всю історію

Влада закликає евакуюватись регіон, де проживають мільйони людей.

Орієнтовно в середу ввечері, 9 жовтня, південь США, зокрема Флориду, накриє один із найпотужніших із раніше зафіксованих ураганів, які коли-небудь накривали узбережжя Мексиканської затоки, «Мілтон», якому присвоєна 5 найвища категорія потенційної небезпечності.

Як пише Reuters, із прибережних районів евакуйовують понад мільйон людей. Понад десяток прибережних округів також видали накази про обов’язкову евакуацію, а сам шторм іде курсом на центральний район штату Тампа-Бей, де проживає понад 3 мільйони людей. Синоптики прогнозують, що його курс може ще змінитись, але попри все він досягне суші пізно ввечері в середу або рано вранці четверга.

На разі шторм рухається через Мексиканську затоку із заходу на схід і, ймовірно, принесе смертоносні хвилі висотою 3 метри або більше на більшу частину узбережжя Мексиканської затоки. Влада США, включно із президентом Джо Байденом, закликала людей виїїхати з регіону через високий ризик загибелі.

Національний центр спостереження за ураганами США повідомив, що максимальна постійна швидкість вітру Мілтона досягала  уже 260 км/год.  Станом на вечір середи за місцевим часом (5 година ранку за Києвом) осередок шторму знаходився за 650 кілометрів  на південний захід від міста Тампи, рухаючись на північний схід зі швидкістю 19 км/год.

Прогнозується, що Мілтон зберігатиме силу урагану під час перетину півострова Флорида, створюючи небезпеку штормового нагону також на Атлантичному узбережжі штату. Економісти уже оцінили, що на шляху шторму опинитися близько 2,8% валового внутрішнього продукту США. Організації уже зупинили роботу в регіоні.

«Мілтон» став третім найшвидшим штормом в Атлантиці за всю історію спостережень, перейшовши з категорії 1 до категорії 5 менш ніж за 24 години. Надзвичайно тепла вода в Мексиканській затоці допомогла шторму швидко перетворитися на потужний ураган.

Зазначимо, що президент США Джо Байден та держсекретар Ентоні Блінкен скасували свої поїздки до Німеччини на засідання Контактної групи з питань допомоги України у форматі "Рамштайн" через необхідність контролювати ситуацію в країні, що може виникнути через потужний шторм.

Джерело матеріала
loader
loader