![Стали відомі лауреати Нобелівської премії з хімії](https://thumbor.my.ua/-jVxCF6m52-elOJFKNPGGi19yb4=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F133%2Ffef508f07f2f650b1c3d5f655f935165.jpg)
Стали відомі лауреати Нобелівської премії з хімії
Нобелівський комітет у середу, 9 жовтня назвав лауреатів премії у галузі хімії. Одну половину премії вирішили присудити Девіду Бейкеру “за обчислювальний дизайн білка”, а іншу половину Демісу Гассабісу та Джону Джумперу “за передбачення структури білка”.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля.
Що відомо про лауреатів та їх внесок у науку
Так, американському біохіміку Девіду Бейкеру вдалося створити абсолютно нові види білків. Натомість британський дослідник Деміс Гассабіс та американський науковець Джон Джумпер розробили модель штучного інтелекту для вирішення 50-річної проблеми: прогнозування складних структур білків. Ці відкриття мають величезний потенціал.
Різноманітність життя свідчить про дивовижну здатність білків як хімічних інструментів. Вони контролюють і керують усіма хімічними реакціями, які разом є основою життя. Білки також функціонують як гормони, сигнальні речовини, антитіла та складники різних тканин.
Білки зазвичай складаються з 20 різних амінокислот, які можна назвати будівельними блоками життя. У 2003 році Бейкеру вдалося використати ці блоки для розробки нового білка, який не був схожий ні на один інший. З того часу його дослідницька група створювала одне за іншим творіння, включно з білками, які можна використовувати як фармацевтичні препарати, вакцини, наноматеріали та крихітні сенсори.
![Стали відомі лауреати Нобелівської премії-2024 з хімії](https://thumbor.my.ua/yHq4Qf-dGCGwPftXsVRuO2-zdr8=/600x/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F133%2Feeac916b47b4defdd1b09dfe0b9a54a6.jpg)
Фото: Девід Бейкер, Демісу Гассабіс та Джон Джумпер, які стали лауреатами Нобелівської премії в галузі хімії (twitter.com/NobelPrize)
Друге відкриття стосується передбачення білкових структур. У білках амінокислоти з’єднані разом у довгі нитки, які згортаються, утворюючи тривимірну структуру, яка є вирішальною для функції білка. З 1970-х років дослідники намагалися передбачити структуру білків за амінокислотними послідовностями, але це було важко. Однак чотири роки тому стався приголомшливий прорив.
У 2020 році Гассабіс і Джумпер представили модель штучного інтелекту під назвою AlphaFold2. За допомогою якої вони змогли передбачити структуру практично всіх 200 мільйонів білків, які ідентифікували дослідники.
З моменту прориву AlphaFold2 використовували понад 2 мільйони людей зі 190 країн. Серед безлічі наукових застосувань дослідники тепер можуть краще зрозуміти стійкість до антибіотиків і створити зображення ферментів, які можуть розкладати пластик.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)