Під контролем ЗСУ: у Комендатурі розповіли, як живуть росіяни в Курській області
Під контролем ЗСУ: у Комендатурі розповіли, як живуть росіяни в Курській області

Під контролем ЗСУ: у Комендатурі розповіли, як живуть росіяни в Курській області

Кілька тисяч росіян проживають нині на територіях Курської області, які контролюються Збройними силами України (ЗСУ). Це переважно люди пенсійного віку, але є і сім’ї з дітьми.

Про те, як живуть росіяни на територіях, контрольованих українськими захисниками, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Комендатури ЗСУ в Суджі Олексій Дмитрашковський.

За його словами, співробітники поліції, військової служби правопорядку щодня об’їжджають населені пункти, патрулі стежать за тим, щоб не було мародерства, а старости, призначені з місцевих жителів, повідомляють про основні потреби населення.

"Велика проблема на сьогоднішній день — не продукти, а медикаменти, тому що є багато людей похилого віку з хронічними захворюваннями, є люди післяінсультні, є з хронічними захворюваннями на кшталт цукрового діабету, астми, онкозахворюваннями, деменцією", — зазначив Дмитрашковський.

Він повідомив, що Сумська обласна військова адміністрація забезпечує жителів Курської області продуктами харчування, зокрема водою та хлібом.

"Під час обстрілу Суджі було пошкоджено не тільки водонапірну вежу, але й генератор, який використовували для того, щоб вода в Суджі з’явилася в деяких районах, повністю живити місто немає сенсу, тому що людей не так багато, тому було ухвалено рішення забезпечити водою той район, у якому найбільше людей. В одному з населених пунктів водопостачання йде постійно. Загалом із водою більш-менш питання вирішено. Для технічних цілей люди використовують річкову воду, а питну ми привозимо практично щодня", — розповів речник Комендатури.

Також Дмитрашковський звернув увагу, що будинків із пічним опаленням у районах, які контролюють ЗСУ, дуже мало.

"У самому місті Суджа ми знайшли 15 будинків із пічним опаленням, куди плануємо розміщувати людей на зиму, тому що без пічного опалення вижити буде фактично нереально. В інтернаті, в якому перебуває велика кількість людей, зараз встановлюємо пічки для того, щоб опалювати приміщення", — пояснив він.

Спікер додав, що в Суджі внаслідок обстрілу знищено 250 будівель, серед яких житлові будинки, а також адміністративні будівлі.

Джерело матеріала
loader