США чекають розпаду Google через порушення антимонопольного законодавства
США чекають розпаду Google через порушення антимонопольного законодавства

США чекають розпаду Google через порушення антимонопольного законодавства

Від компанії вимагають розділитись, а влада США робить кроки для стримування гиганта.

Міністерство юстиції США повідомило федеральному судді про намір зобов’язати Google продати частину своїх операцій, щоб зменшити негативні наслідки монополізації ринку онлайн-пошуку. Це може стати історичним кроком в контексті антимонопольного законодавства, пише Bloomberg.

У поданні, зробленому у вівторок, антимонопольні органи зазначили, що суддя Аміт Мехта може також зобов’язати Alphabet Inc. надати доступ до основних даних, які використовуються для формування результатів пошуку та продуктів штучного інтелекту.

Міністерство юстиції вказало, що розглядає як структурні, так і поведінкові заходи, щоб запобігти використанню таких продуктів, як Chrome, Play і Android, для отримання конкурентних переваг у пошуку Google та його продуктах, включаючи нові функції, пов’язані зі штучним інтелектом.

Документ на 32 сторінки описує можливі варіанти, які суддя повинен розглянути, коли справа перейде до фази правового захисту. Агентство планує надати більш детальну пропозицію щодо заходів у наступному місяці.

Ця ініціатива є найважливішим кроком для стримування великої технологічної компанії через ймовірну незаконну монополізацію, що сталося вперше з моменту невдалої спроби Вашингтона розділити Microsoft Corp. два десятиліття тому.

Антимонопольні органи вказали, що Google отримала вигоду від масштабів та даних завдяки незаконним угодам про розподіл з іншими технологічними компаніями, що зробило її пошукову систему стандартом на смартфонах і веб-браузерах.

Міністерство юстиції також може вимагати, щоб Google дозволила веб-сайтам більше можливостей відмовитися від використання своїх продуктів штучного інтелекту. Агентство розглядає пропозиції, пов’язані з домінуванням Google в ринку текстової реклами, включаючи вимоги щодо надання додаткової інформації та контролю рекламодавцям над тим, де відображаються їхні оголошення.

Google розкритикувала заяву Міністерства юстиції, назвавши її «радикальною» і попередила про значні негативні наслідки для споживачів, компаній та конкурентоспроможності США. Лі-Енн Малхолланд, віце-президент Google з питань регулювання, висловила сумніви щодо законності таких дій.

Наразі антимонопольний тиск на Google зростає. Суддя Мехта, який цього літа виявив порушення антимонопольного законодавства з боку Google, планує провести слухання щодо запропонованих заходів на весну наступного року, з ухваленням рішення до серпня 2025 року. Google вже заявила про намір оскаржити це рішення, але має дочекатися завершення розгляду справи.

Додатково, група штатів, які подали позов проти Google через його домінування на ринку пошуку, можуть вимагати від компанії провести інформаційну кампанію про зміни в системі пошуку.

Цього тижня інший федеральний суддя зобов’язав Google відкрити свій магазин додатків на три роки в рамках окремого антимонопольного позову, пов’язаного з домінуванням у розповсюдженні програм на Android. Компанія також планує оскаржити це рішення.

В минулому місяці Міністерство юстиції і Google стикнулися в третьому антимонопольному позові, що стосується технологій для купівлі та продажу онлайн-реклами. Заключні слова у цій справі заплановані на кінець листопада. Антимонопольні органи заявили, що мають намір змусити Google продати частину свого бізнесу в рекламних технологіях, якщо суд визнає, що компанія монополізувала цей ринок.

Джерело матеріала
loader
loader