Тонна експортованої з України агропродукції утричі дешевша за європейську
Тонна експортованої з України агропродукції утричі дешевша за європейську

Тонна експортованої з України агропродукції утричі дешевша за європейську

Одним із ключових напрямів діяльності Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) в Україні є підтримка переробної харчової промисловості та допомога підприємствам у процесі адаптації до європейських стандартів, зокрема у питаннях екологічної безпеки та харчових продуктів.

Про це заявив старший координатор по Україні ЮНІДО Штефан Сікарс під час зустрічі з міністром аграрної політики та продовольства України Віталієм Ковалем, говориться у повідомленні Мінагрополітики

«Розвиток глибокої переробки, тваринницької галузі та створення продукції з доданою вартістю є одними з ключових пріоритетів українського агросектору. Це дозволить розширити експортний потенціал України та підвищити конкурентоспроможність нашої продукції. Завдяки підтримці ЮНІДО та реалізації спільних проєктів ми зможемо швидше відновити аграрний сектор та трансформувати його в агроіндустріальну економіку», — зазначив у свою чергу Віталій Коваль.

Міністр додав, що Україна щороку експортує агропродукції на суму близько $20 млрд. Однак середня вартість однієї тонни української агропродукції складає $309, у той час як в Угорщині це $1040, у Франції — $1440, а в Польщі — $1560. Саме тому Україні так важливо розвивати глибоку переробну промисловість. 

Також, за його словами, серед пріоритетів Мінагрополітики — євроінтеграція. Важливо, щоб процес імплементації стандартів ЄС для малих і середніх фермерів був поступовим та безболісним. Крім цього, необхідна підтримка фермерів з прифронтових територій та зрошення в постраждалих від наслідків підриву Каховської дамби областях.

Крім того, Коваль наголосив на важливості адаптації внутрішньо переміщених осіб та ветеранів війни через їхнє навчання та перекваліфікацію для роботи в аграрному секторі. Це може стати ще одним напрямом співпраці з ЮНІДО. 

Сторони домовилися продовжувати тісну співпрацю та координувати зусилля для підтримки і відновлення агропромислового сектору України та залишатимуться відданими спільній роботі над розбудовою партнерства та мобілізацією ресурсів для досягнення цілей Програми зеленого відновлення промисловості України на 2024-2028 роки.

Джерело матеріала
loader