У Києві відбудеться конгрес з проблем найпоширенішої травми війни - контузії
У Києві відбудеться конгрес з проблем найпоширенішої травми війни - контузії

У Києві відбудеться конгрес з проблем найпоширенішої травми війни - контузії

У Києві відбудеться конгрес з проблем найпоширенішої травми війни - контузії

Її називають "автографом війни", а інакше - це контузія, яку мають 90% військовослужбовців, які побували на передовій

Війна принесла в медицину нові виклики і нові захворювання, не кажучи вже про складні поранення. А ті хвороби і травми, що були досить вивченими і звичними, обросли новими подробицями і потребують новітніх підходів в лікуванні. 

Найвідоміша травма військових - контузія. Її називають "автографом війни", а офіційно - це легка черепно-мозкова травма, яку мають, щонайменше, 90% військовослужбовців, які побували на передовій. І хоча здається, що контузія після загального лікування відступає, насправді це не так - пізніше людина обов'язково стикнуться з погіршенням пам'яті, мігренями, головним болем - у різній стадії. Лікарі відзначають також проблеми з концентрацією і багато інших моментів, які заважають людям відновитися повністю. 

Саме ці проблеми розглядатимуться на Конгресі з міжнародною участю «Легка черепно-мозкова травма – автограф війни», який відбудеться 17-18 жовтня з у Києві. У зв'язку з воєнним станом локацію буде оголошено тим, хто зареєструвався, за два дні до заходу через e-mail.

Конгрес проводить Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України, який є центром досконалості МОЗ з лЧМТ. Конгрес відбувається за підтримки Відділу зв’язків з громадськістю Посольства США в Україні

Легка черепно-мозкова травма (лЧМТ)  «контузія» -застаріла назва, викликає дедалі більше занепокоєння у сфері охорони здоров’я в Україні. Це одна з найпоширеніших бойових травм, яка вражає велику кількість  учасників бойових дій в Україні, а також цивільне населення.

Працівникам охорони здоров’я бракує знань, щоб ідентифікувати та документувати випадки лЧМТ. Інші надавачі послуг не знають про існуючі варіанти лікування лЧМТ та про те, як координувати догляд за людьми, які живуть із цим захворюванням, особливо ветеранами. Особи, що відповідають за формування політик та фінансування послуг, також недостатньо обізнані про лЧМТ, вплив її наслідків на психічне та фізичне здоров’я, інтеграцію у життя громади. Підтримка та координація необхідні для розробки стандартизованих протоколів, ефективних моделей лікування та подальшого супроводу.

Конгрес має на меті розповісти про масштаби проблеми, покращити міжвідомчу координацію, побудувати основу для співпраці задля розвитку послуг реабілітації та супроводу для людей з лЧМТ, адже, не дивлячись на поширеність проблеми, військовослужбовці та їхні родини погано обізнані в питаннях лікування контузії. Про неї мало говорять, і вона залишається невидимим «автографом війни», який військовий несе з собою все життя.

Джерело матеріала
loader
loader