Як збільшити страховий стаж для отримання пенсії
Як збільшити страховий стаж для отримання пенсії

Як збільшити страховий стаж для отримання пенсії

В Україні діє мінімальний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію. Кожен громадянин повинен відпрацювати певну кількість років, причому до страхового стажу зараховуються тільки ті роки, коли працівник щомісяця сплачував страховий внесок.

Який страховий стаж потрібен для виходу на пенсію

З кожним роком мінімальний розмір страхового стажу для отримання пенсії зростає. У 2024 році необхідно мати:

  • 31 рік стажу для виходу на пенсію у 60 років;
  • 21 рік стажу для виходу на пенсію у 63 роки;
  • 15 років стажу для виходу на пенсію у 65 років.

До страхового стажу враховуються періоди, коли особа перебувала в декреті по догляду за дитиною до 3 років, а також час отримання допомоги по безробіттю або пенсії по інвалідності. Для підтвердження стажу трудова книжка не є обов’язковою.

Нагадаємо, що в 2024 році, якщо громадянин не має достатнього страхового стажу або він відсутній, пенсія становитиме 2361 гривню, що є прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність.

Страховий стаж громадянина можна дізнатися за довідками ОК-5 і ОК-7, які можна замовити на вебпорталі Пенсійного фонду або через застосунок Дія.

Скільки коштує купити страховий стаж у 2024 році

Громадяни, які не мають достатньої кількості років стажу для виходу на пенсію, мають можливість докупити відсутні роки. Для цього потрібно сплатити мінімальний внесок у розмірі 1760 гривень за кожен місяць. Таким чином, купити страховий стаж в Україні коштує 21480 гривень за один рік.

Громадяни можуть виплатити цю суму заздалегідь, навіть до досягнення пенсійного віку, якщо вони впевнені, що їм не вистачить стажу в майбутньому.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader