Рада Євросоюзу схвалила надання нам 35 мільярдів євро від заморожених активів РФ
Рада Євросоюзу схвалила надання нам 35 мільярдів євро від заморожених активів РФ

Рада Євросоюзу схвалила надання нам 35 мільярдів євро від заморожених активів РФ

Джерело

Рада Європейського Союзу схвалила надання Україні до 35 мільярдів євро в рамках зобов'язань країн Групи семи (G7) щодо виділення загалом до 45 мільярдів євро кредиту, який покриватимуть з доходів від заморожених на Заході активів Росії.

«Рада ЄС досягла домовленості щодо пакету фінансової допомоги Україні, включаючи виняткову позику макрофінансової допомоги у розмірі до 35 мільярдів євро та механізм кредитної співпраці, який підтримає Україну в погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, забезпечених ЄС і партнерами G7», — йдеться у комюніке Ради ЄС.

Погашення цієї позики відбуватиметься за рахунок майбутніх доходів від заморожених російських активів, 70% яких зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Кошти стануть доступними для України вже цього року, а кредит буде виплачений максимум через 45 років.

Нагадаємо, за все це ще має проголосувати Європарламент. Голосування очікується 22 жовтня.

За даними ЗМІ, рішення ухвалили без гарантій надходження прибутків від російських активів (як того вимагали США для їхньої участі у проєкті). США просили Євросоюз подовжити періоди, коли переглядаються та продовжуються санкції проти Росії, щоб надати більше гарантій їхнього збереження та надходження доходів від заморожених активів.

Єврокомісія запропонувала подовжити цей період з шести до 36 місяців, але внести цю пропозицію на обговорення відмовилась Угорщина.

Втім, США готові долучитись і без такого запобіжника, просто меншою сумою.

Название источника
Deutsche Welle
Ссылка на материал
https://www.dw.com/uk/rada-es-pogodila-vidilenna-ukraini-35-mlrd-evro/a-70448923
Теги за темою
США Євросоюз санкції Угорщина Європарламент Бельгія
Джерело матеріала
loader
loader