ISW: Російський наступ видихається — прогноз на найближчі місяці
ISW: Російський наступ видихається — прогноз на найближчі місяці

ISW: Російський наступ видихається — прогноз на найближчі місяці

В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що поточна російська наступальна операція, швидше за все, закінчиться протягом найближчих місяців.

Аналітики інституту вказують на кілька ключових факторів, що впливають на цей прогноз. Зокрема, виснаження резервів. Російські війська значною мірою вичерпали резерви, створені для посиленої наступальної операції влітку 2024 року. Це обмежує їхню здатність підтримувати інтенсивність наступальних дій.

Крім того, російське військове командування, ймовірно, зосереджується на посиленні механізованих наступальних дій. Мета — просування відкритими полями та закріплення в прилеглих населених пунктах на лінії фронту. Ці пункти можуть служити плацдармами для подальших операцій, спрямованих на досягнення оперативних цілей, таких як: захоплення Курахового на заході Донецької області та захоплення Покровська.

Аналітики ISW зазначили, що осінні погодні умови, ймовірно, обмежать маневреність російської піхоти, адже листяні дерева у вітрозахисних смугах втратять більшість листя, що зменшить природне маскування. Російські піхотинці стануть більш уразливими для розвідки та тактичних ударів українських безпілотників.

Прогноз на осінь-зиму 2024-2025: російські війська навряд чи повністю припинять наступальні операції після осіннього бездоріжжя; несприятливі погодні умови, ймовірно, знизять ефективність російської піхоти; Путін та військове командування РФ, швидше за все, продовжать стратегію постійного наступального тиску по всій лінії фронту.

Згідно зі зведенням ISW за 9 жовтня, окупанти просунулися у Вовчанську Харківської області, зафіксовано просування вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна, відзначено активність у районі Сіверська та в південному Торецьку. Разом з тим, українські сили здійснили успішну контратаку на схід від Покровська. Проте російські війська просунулися на південний схід від Покровська

Ця ситуація демонструє, що бойові дії продовжують бути інтенсивними по всій лінії фронту, незважаючи на прогнозоване завершення масштабної наступальної операції РФ.

Джерело матеріала
loader