Курс на перезавантаження: Леммі вирушає до Китаю з місією покращення двосторонніх зв'язків
Курс на перезавантаження: Леммі вирушає до Китаю з місією покращення двосторонніх зв'язків

Курс на перезавантаження: Леммі вирушає до Китаю з місією покращення двосторонніх зв'язків

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі відвідає Китай наступного тижня.

Британські чиновники заявили, що хочуть переглянути багато позицій попереднього уряду, очолюваного Консервативною партією, щодо Китаю, передає Reuters.

Леммі зустрінеться з китайськими чиновниками в Пекіні та представниками британських фірм у Шанхаї.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що не може надати жодної інформації про візит, але додало, що сподівається працювати з Великобританією "на основі взаємної поваги та взаємовигідної співпраці".

Під час телефонної розмови в серпні прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер сказав китайському лідеру Сі Цзіньпіну, що їхні країни повинні мати можливість відверто говорити про розбіжності, одночасно прагнучи до тісніших економічних зв'язків та співпраці з глобальних питань.

Міністр фінансів Великобританії Рейчел Рівз також розглядає можливість поїздки до Китаю найближчим часом, повідомили два джерела.

Візит має на меті відновити торгові та інвестиційні переговори, які мають відбуватися щорічно. Останній раунд британсько-китайського економічного та фінансового діалогу, як його називають, відбувся в 2019 році.

Китай є шостим за величиною торговим партнером Британії, на його частку припадає 5% загальної торгівлі, показують дані британського уряду.

Але питання щодо Гонконгу, звинувачення у шпигунстві та плани щодо нового китайського посольства в Лондоні чекають на вирішення і можуть сповільнити плани відновлення переговорів та обіцянки нових інвестицій.

Минулого тижня двоє британців, включаючи колишнього дослідника високопоставленого британського законодавця, не визнали себе винними у звинуваченні у шпигунстві на користь Китаю. Це відбулося після того, як у червні Китай звинуватив британську зовнішню розвідку MI6 у вербуванні двох співробітників неназваних державних органів для роботи шпигунами.

Пекін також чекає на дозвіл щодо планів будівництва нового посольства в Лондоні після того, як їх відкинули з міркувань безпеки в грудні 2022 року.

Останніми роками дві країни також обмінювалися різкими заявами щодо Гонконгу, колишньої британської колонії, переданої Пекіну в 1997 році.

Понад 180 000 осіб переїхали до Британії з Гонконгу за спеціальною візовою програмою, створеною у відповідь на придушення інакомислення в азіатському фінансовому центрі.

У вересні високопоставлений депутат від лейбористів заявив, що Британія повинна заборонити імпорт продукції, виготовленої примусовою працею в північно-західному регіоні Китаю Сіньцзян.

Теги за темою
Великобританія
Джерело матеріала
loader