Норвегія виділяє майже $90 млн на розширення виробництва зброї для України
Норвегія виділяє майже $90 млн на розширення виробництва зброї для України

Норвегія виділяє майже $90 млн на розширення виробництва зброї для України

Норвегія ухвалила рішення виділити до 967 млн крон (близько $89,9 млн) на чотири нові проєкти, які спрямовані на збільшення потужностей, зокрема з виробництва ракетних двигунів та компонентів для створення вибухівки.

Про це повідомило Міністерство оборони країни, передає "Європейська правда".

За словами очільника оборонного відомства Бйорна Арильда Грамма, наразі існує критична потреба в оборонному обладнанні як в Україні і і союзників, так і на національному рівні.

"Дорожня карта – це комплексний план, який допоможе збільшити виробничі потужності оборонної промисловості Норвегії.

Цим ми беремо на себе відповідальність за допомогу в задоволенні українських, національних і союзницьких потреб", – акцентував він.

Міністр наголосив, що у Норвегії та Європі виробничі потужності в оборонній промисловості були скорочені після кількох десятиліть миру та зниження попиту, а вторгнення Росії в Україну вимагає змінити цю тенденцію.

Він акцентував на тому, що Україна залежить від доступу до ППО, ракет, артилерійських снарядів та інших засобів, щоб продовжувати свою оборону.

"І галузь, і уряд зробили багато для збільшення виробництва в Норвегії, але це всеосяжний і довгостроковий виклик для всіх наших союзників.

За допомогою цієї дорожньої карти ми беремо на себе відповідальність за збільшення спроможності Норвегії та союзників підтримувати Україну в їхній боротьбі", – наголосив він сказав він.

Грамм заявив, що країна збільшить підтримку інновацій для норвезьких оборонних компаній, що розробляють обладнання для України.

У Міноборони зазначили, що кошти будуть спрямовані на:.

малі та середні норвезькі компанії, які можуть подати заявку на фінансування для промислового виробництва технологій, які можуть бути корисні для українських Сил оборони;.

нову лінію з виробництва ракетних двигунів на заводі Nammo в Раугфоссе;.

нарощування норвезького виробництва гексаміну, важливого компонента для створення сучасних вибухових речовин; техніко-економічне обґрунтування нового заводу з виробництва вибухових речовин.

Як відомо, Норвегія – одна з небагатьох західних країн, що виробляють такі вибухові речовини, які потрібні Україні для оборони від Росії.

У вересні країна вирішила виділити додаткові 48,28 млн євро до Міжнародного фонду для України на закупівлю дронів та засобів протиповітряної оборони.

А перед цим Норвегія вже зробила внесок у закупівлю засобів ППО, обладнання для розмінування, артилерійських боєприпасів, транспортних засобів, інженерних машин, кранів, запасних частин та обладнання для обслуговування українських платформ і малих катерів.

Fin зустрілися з членами правління Української фінансової житлової компанії (Укрфінжитло) та обговорили можливості реалізації пілотного проєкту "Житло для України".

Джерело матеріала
loader
loader