Обстріли суден з українським зерном є атакою на глобальну продовольчу безпеку - речник ЄС
Обстріли суден з українським зерном є атакою на глобальну продовольчу безпеку - речник ЄС

Обстріли суден з українським зерном є атакою на глобальну продовольчу безпеку - речник ЄС

Систематичні російські обстріли суден, що транспортують українське зерно до найбільш вразливих країн, а також українських зернових сховищ і портової інфраструктури України є грубим порушенням міжнародного права та свободи судноплавства.

Про це у Брюсселі під час брифінгу для преси сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Впродовж минулих днів Росія здійснила ескалацію атак на цивільні судна, що транспортують українське зерно у Чорному морі, надалі підриваючи глобальну продовольчу безпеку та свободу судноплавства… Це є доповненням до вчинків Росії, яка руйнує українські зернові сховища та портову інфраструктуру шляхом щоденних цілеспрямованих атак та продовжує красти українське зерно. Всі ці дії є грубим порушенням міжнародного права і мають бути зупинені негайно», - зазначив речник ЄС.

Він нагадав, що вчора в порту Одеси російськими балістичними ракетами були уражені два судна - одне з Панами, інше - з Палау. Кілька днів тому атака була здійснена проти судна, що належить державі Сент-Кіттс і Невіс. Минулого місяця Росія провела бомбардування судна, яке транспортувало українське зерно до Єгипту, а перед цим обстріляла судно з Туреччини. Ці атаки були здійснені на судна, що належать країнам, які Росія, за її заявами, вважає «дружніми».

Стано зауважив, що Росія прямо вражає поставки продовольства для людей, які найбільше його потребують. Це доводить намір Росії продовжувати перетворювати продовольство на зброю, надалі негативно впливати на глобальну продовольчу безпеку, піддаючи мільйони людей ризику, - не стільки в Україні або в Європі, скільки в уразливих країнах Азії та Африки.

«Це також є відповіддю Путіна для всіх тих, хто говорить, що мир з Путіним можливий. Ми закликаємо всі країни по усьому світу засудити російські атаки проти свободи судноплавства та глобальної продовольчої безпеки, здійснити тиск на Росію, щоб негайно зупинити ці атаки, як і злочинну агресію проти України», - наголосив речник ЄС.

Як повідомлялося, увечері 9 жовтня ворог атакував балістикою портову інфраструктуру Одещини та судна, що знаходилися в порту. Ця атака призвела до руйнувань та людських жертв.

Теги за темою
Україна війна Обстріл Євросоюз
Джерело матеріала
loader