Особистість винахідника біткойна оприлюднив ШІ
Особистість винахідника біткойна оприлюднив ШІ

Особистість винахідника біткойна оприлюднив ШІ

Особистість винахідника біткойна може бути найдовшою та найзначнішою таємницею Інтернету — особливо тому, що ця особа могла особисто контролювати схованку криптовалюти вартістю десятки мільярдів доларів. Тепер творець нового документального фільму HBO вважає, що він, можливо, розгадав загадку.

Каллен Хобек, документаліст, який навів переконливі аргументи на користь справжніх імен людей, які стоять за теорією змови QAnon у фільмі «Q: Into the Storm» 2021 року, вважає, що він міг розкрити «Сатоші Накамото» — псевдонім, який винахідник біткойна використовував в Інтернеті.

Хобек вважає, що справжній Накамото – це Пітер Тодд, розробник із Канади, а не експерт із програмування чи кримінальний натхненник, який був би студентом коледжу, коли вперше з’явилася криптовалюта .

У документальному фільмі «Money Electric: The Bitcoin Mystery», прем’єра якого відбулася у вівторок на HBO, Хобак не надає незаперечних доказів зв’язку Тодда з псевдонімом Накамото. Натомість він об’єднує інтригуючі збіги та повідомлення на форумі, щоб стверджувати, що Тодд є найімовірнішим кандидатом.

«Ми наводимо дуже вагомі аргументи», — сказав Хобек The Washington Post. «Зрештою, я хочу залишити глядачам робити власні висновки».

В електронному листі для The Post Тодд заперечив винахід біткойна та сказав, що такі люди, як Хобак, повинні припинити шукати засновника криптовалюти.

«Запитання не тільки дурне, але й небезпечне», — сказав Тодд. «Сатоші, очевидно, не хотів, щоб його знайшли, з поважних причин, і ніхто не повинен допомагати людям, які намагаються знайти Сатоші».

Нестабільна ціна біткойна та історія шахрайства, шахрайства та «перетягувань» часто робили його посміховиськом на Уолл-стріт. Але все ж це стало невід’ємним фактором економічної політики та американської політики. Crypto створив нове покоління технологічної еліти та породив нове могутнє лобі у Вашингтоні.

Колишній президент Дональд Трамп прийняв криптовалюту , започаткувавши власний криптовалютний бізнес і зацікавивши інвесторів як блок голосів. У серпні він висунув ідею погасити державний борг «невеликою кількістю біткойнів».

Ким би не був Накамото, він був би неймовірно багатим, якби все ще мав доступ до приблизно 1 мільйона біткойнів, які вони видобули в перші дні створення криптовалюти, — це сума вартістю приблизно 65 мільярдів доларів. Це багатство може зрости, якщо ціна біткоїна продовжить рости, і тому Хобек стверджує, що важливо викрити справжнього Накамото.

«Вони на шляху до того, щоб з часом стати найбагатшою людиною на Землі», — сказав Хобак.

Через потенційно величезні багатства Накамото, сказав Тодд в електронному листі The Post, твердження Хобака про те, що він є винахідником біткойнів, можуть викрити його перед викрадачами чи іншими злочинцями. Напередодні виходу документального фільму Тодд сказав, що збирається у подорож, щоб уникнути потенційної небезпеки.

«Хибне твердження про те, що звичайні люди зі звичайним багатством є надзвичайно багатими, наражає їх на такі загрози, як пограбування та викрадення», — написав Тодд.

Пітер Тодд на кадрі з фільму «Money Electric: The Bitcoin Mystery». (HBO)

Докази, які Хобак описує як свою «димячу зброю», сягають ранніх днів криптовалюти, під час дискусії між Тоддом і Накамото в 2010 році на біткойн-форумі. У першому пості Накамото викладає розв'язання складної проблеми, з якою стикається біткойн. Потім Тодд, який лише кілька днів тому приєднався до форуму і пізніше стверджував, що майже не знав про біткойн до кількох років потому, приблизно через 90 хвилин після першого допису виправляє винахідника біткойна.

«Звичайно, якщо говорити конкретно, входи та виходи не можуть збігатися *точно*, якщо друга транзакція має комісію за транзакцію», — відповів Тодд Накамото.

Вивчаючи дописи, Гобак дійшов висновку, що Тодд не збирався писати Накамото. Натомість Хобак вважає, що Тодд припустився класичної помилки в Інтернеті під час перемикання між псевдонімами та переплутав свої облікові записи «Накамото» та «Тодд» на форумі, а натомість мав на увазі, що його допис про виправлення Тодда був під іменем Накамото.

«Він відповідає чи продовжує думку?» — запитує Хобак у документальному фільмі.

Через кілька днів після передбачуваної плутанини Накамото повністю припинив публікації в Інтернеті. Тодд зник з форуму на кілька років.

Гобак також вказує на інші докази. Хоча багато хто з кандидатів Накамото є експертами в програмуванні, кодування винахідника було описано як аматорське, що відповідало б досвіду Тодда того часу. Накамото більше писав про біткойни влітку, припускаючи, що його справжня робота була в академічному календарі — як у студента коледжу. Винахідник біткойна використовує британські варіанти написання слів, що, за словами Хобак, можна пояснити канадським походженням Тодда.

Гобак — лише останній журналіст, який намагався розгадати те, що може бути найбільшою таємницею епохи Інтернету, причому багато попередніх спроб закінчувалися гучним збентеженням.

У 2011 році New Yorker стверджував , що Накамото був 23-річним аспірантом криптографії в Ірландії на ім’я Майкл Клір, який рішуче заперечував це . Пізніше того ж року Fast Company, стверджуючи , що журнал «потрапив не на ту людину», проаналізувала написання Накамото та інші непрямі докази, щоб знайти трьох інших підозрюваних. Ці ідентифікації також були неправильними, сказав автор історії, журналіст Адам Пененберг, який написав, що «зрештою я зіткнувся з цегляною стіною».

З того часу Vice, Newsweek, New York Times і Wired намагалися розкрити особу Накамото, але їхні заяви або не вжилися, або були повністю розвінчані.

Потік помилкових ідентифікацій перетворив переслідування на цирк; деякі новинні організації були завалені розпливчастими підказками про його справжню особу від незнайомців, деякі з яких самі зізналися, що вони Накамото. Ідентифікувати Накамото стало ще складніше через внутрішній жарт серед прихильників криптовалюти: навіть якби вони були Накамото, вони б ніколи не сказали.

Попри свою історію розкопок в Інтернеті таємниць, Хобак спочатку ухилявся від переслідування Накамото, побоюючись, що це буде «дурною справою». Але потім режисер Адам Маккей, який був виконавчим продюсером фільму «Q: Into the Storm», підштовхнув його до пошуку справжньої особи винахідника.

«Він сказав: «Гей, ти знаєш, що тобі робити далі?», — сказав Хобак. «Я сказав: «Не кажи «Сатоші».»

Під час полювання за особою Накамото Тодда рідко, якщо взагалі, називали підозрюваним. Але наставник Тодда, британський «шифрпанк» на ім’я Адам Бек, який був першою відомою людиною, яка листувалася з Накамото, був зазначений як можливість у статті Financial Times у 2016 році та у відео 2020 року на каналі YouTube під назвою Barely Sociable.

«Зізнаюся, ти досить креативний. Ти висуваєш якісь божевільні теорії», — каже Тодд Хобаку.

«Це смішно, але це теорія, яку придумав би хтось, хто проводить свій час як журналіст-документаліст».

«Попереджаю вас, це буде дуже смішно, коли ви помістите це в документальний фільм, і купа біткойнерів подивиться це», — додає він. «Це буде ще один приклад того, що журналісти справді втрачають суть у дуже смішний спосіб».

На запитання, у чому насправді полягав цей «сенс», він відповідає: «Сенс у тому, щоб зробити біткойн світовою валютою. І такі люди, як ви, які відвертаться на нісенітницю, потенційно можуть принести користь».

Бек, який супроводжував чоловіків у поході і зображений у документальному фільмі як свого роду батько Тодда, загадково посміхався на задньому плані під час сцени. У якийсь момент Бек намагається заспокоїти Тодда, попереджаючи: «Ви годуєте його кадрами».

Дискусія щодо особи Накамото, ймовірно, продовжуватиметься навіть після документального фільму. Минулого тижня автор думок у журналі Bitcoin Magazine, який не бачив фільм, вказав на довгий список невдалих розкриттів Накамото та закликав глядачів сприймати документальний фільм із «великою недовірою».

На прохання про докази того, що Тодд — справжній Накамото, Хобек вказує на свою незручну конфронтацію з Тоддом і Беком як на ще один доказ.

«Я думаю, що аудиторія може подивитись на реакцію Пітера Тодда, на реакцію Адама Бека та на те, як вони поводяться, коли їм стикаються з доказами, а потім запитати: «Наскільки вони переконані ?», — сказав Хобак.

Джерело матеріала
loader