Рада ухвалила законопроєкт щодо порядку проходження служби іноземцями: що це означає
Рада ухвалила законопроєкт щодо порядку проходження служби іноземцями: що це означає

Рада ухвалила законопроєкт щодо порядку проходження служби іноземцями: що це означає

Народний депутат від партії "Голос" Ярослав Юрчишин в розмові з 24 Каналом повідомив, що в такий спосіб в Україні вдосконалили процедуру вступу іноземців до українського війська.

Іноземці в ЗСУ зможуть обіймати офіцерські посади

Першочергово, зі слів нардепа, була складність із залученням офіцерського складу, оскільки він має доступ до секретної інформації. Юрчишин наголосив, що жодна країна не зацікавлена у тому, щоб іноземці, навіть максимально дружні, мали безпосередній доступ до державної таємниці. Водночас це не стосується тих, хто готовий воювати зі зброєю у руках.

В Україні діяв у межах ГУР інтернаціональний легіон. Доволі багато військовослужбовців з різних країн воюють в лавах української армії, але вони були змушені воювати, як рядові солдати, навіть маючи офіцерські звання у своїх арміях,
– пояснив нардеп.

Закон набере чинності за декілька тижнів

Нині відбулось покращення процедури вступу громадян інших країн в лави ЗСУ. Однак, як наголосив народний депутат ВР, це можна було зробити набагато раніше, ще у 2022 році.

Ця норма запрацює після підписання закону президентом України. Буде ще певний період, аби змінити нормативні акти Генштабу і Міноборони України, ці зміни вже готують. В межах кількох тижнів, я думаю, що цей закон мав би вступити в дію,
– пояснив Юрчишин.

Народний депутат зазначив, що наразі є достатньо багато іноземців, охочих долучитися до ЗСУ й обороняти Україну. Навіть на вулицях Києва, зі слів Юрчишина, можна зустріти людей у військовій формі української армії з Чилі, Нідерландів, Канади.

Зараз вони матимуть більше можливостей заохотити своїх колег вступити до ЗСУ і воювати в цілому за демократію по всьому світу на території України,
– наголосив Юрчишин.

До відома! Зміни до закону №12023 про порядок проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства 10 жовтня підтримали 276 народних депутатів ВР. У пояснювальній записці вказано, що необхідність удосконалення законодавства виникла через складну оперативну обстановку, що склалася на лінії бойового зіткнення та потребує значного збільшення чисельності бойового складу ЗСУ.

Теги за темою
Верховна Рада Законодавство
Джерело матеріала
loader