«Репортери без кордонів» вимагають розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної
«Репортери без кордонів» вимагають розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної

«Репортери без кордонів» вимагають розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної

В організації зазначили, що Вікторія Рощина стала 13-ю журналісткою, яка загинула через свою роботу з моменту повномасштабного російського вторгнення, і однією із двадцяти українських журналісток, затриманих Росією за свої репортажі.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) висловила щирі співчуття сім'ї української журналістки Вікторії Рощиної та заявила про те, що вимагає розслідування обставин її смерті. Про це RSF повідомили «Детектор медіа» у листі, а відповідну заяву розмістили на своєму сайті.  

В організації насамперед зазначили, що російська влада не оприлюднила жодної інформації про затримання Вікторії Рощиної, «незважаючи на неодноразові прохання її сім'ї, української влади та RSF. Вони повинні пролити світло на всі обставини її затримання та смерті. Наші думки та підтримка – її близьким», - цитують  у заяві керівницю відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанну Кавельє. 

«Репортери без кордонів» підкреслили, що Рощина стала 13-ю журналісткою, яка загинула через свою роботу з моменту повномасштабного російського вторгнення, і однією із двадцяти українських журналісток, затриманих Росією за свої репортажі. 

В організації додали, що з того часу, як «незалежна журналістка, яка працювала у незалежному українському ЗМІ «Українська правда», зникла 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані території України через Росію для висвітлення війни, від Рощиної не надходило жодних ознак життя, незважаючи на запити до російської влади, включаючи запит від RSF». 

З 24 лютого 2022 року близько ста українських та іноземних журналістів стали жертвами насильства з боку російських окупаційних сил. Дев'ятнадцять із них все ще утримуються Росією, яка відмовляється надавати інформацію про затримання деяких із цих журналістів, йдеться у заяві «Репортерів».  
 
У рейтингу свободи преси за 2024 рік, складеному «Репортерами без кордонів», Росія посідає 162 місце зі 180; Україна – на 61-му місці. 

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader