Румунія розширила список агропродукції, імпорт якої з України ліцензується
Румунія розширила список агропродукції, імпорт якої з України ліцензується

Румунія розширила список агропродукції, імпорт якої з України ліцензується

Румунія збільшила перелік товарів, для імпорту яких з України потрібна ліцензія.

Таке рішення ухвалив уряд країни після скарг румунських фермерів на демпінгові ціни на українську продукцію, пише Euractiv.

Як заявив міністр сільського господарства Флорін Барбу після засідання уряду, румунські виробники м'яса птиці зіткнулися з серйозною проблемою через імпорт яєць і м'яса птиці з України, які продаються за цінами, значно нижчими за собівартість румунського виробництва.

Після обговорення з представниками птахівничої галузі уряд вирішив додати яйця та м’ясо птиці до переліку товарів, які можна ввозити з України лише за ліцензією. У цьому списку також крупи, насіння, борошно, цукор.

Барбу також підкреслив, що заборони на імпорт українських яєць і птиці немає.

«Ми прийняли це рішення про ліцензування, щоб гарантувати, що коли харчова промисловість потребує цих продуктів, а Румунія не є повністю самодостатньою, лише румунські переробники можуть імпортувати їх за ліцензією», — додав він.

Після того, як у вересні 2023 року Єврокомісія вирішила не поширювати заборону на імпорт українського зерна на п’ять сусідніх країн ЄС (Болгарію, Польщу, Румунію, Словаччину та Угорщину), Румунія запровадила ліцензії на імпорт зерна та олійних культур з України та Молдови. Цей захід, запроваджений у жовтні минулого року, продовжено.

Згідно з цим рішенням, імпортувати сільськогосподарську продукцію з України чи Молдови мають право лише румунські компанії, які займаються виробництвом олії та жирів, борошномельним виробництвом, виробництвом кормів для тварин і тваринництвом.

Джерело матеріала
loader
loader