Що буде, якщо їсти мед щодня: стала відома добова норма меду для людини
Що буде, якщо їсти мед щодня: стала відома добова норма меду для людини

Що буде, якщо їсти мед щодня: стала відома добова норма меду для людини

Щоденне вживання меду може принести користь, але важливо знати, скільки його можна безпечно споживати. Главред з'ясував, скільки меду можна їсти на день.

Медвважається одним із найдавніших і найкорисніших продуктів. Він застосовується для приготування значної кількості страв, а також для споживання у "сирому" вигляді. Нутриціолог та фізіолог Ольга Дорош у своєму Instagram розповіла про користь меду та про те, скільки меду можна їсти на день.

Що буде, якщо замінити цукор на мед

Ольга Дорош підкреслює, що замінювати цукор на мед не варто. За її словами, до 85% меду складається з простих вуглеводів, таких як глюкоза та фруктоза.

"Вони дуже швидко засвоюються нашим організмом і їх надмір сприяє набору ваги, проблемам зі шкірою, стимулює розвиток діабету, проблем з серцем та холестерином тощо)", - зазначає вона.

Скільки меду можна їсти в день

Нутриціолог нагадує, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) прирівнює мед до звичайного цукру та рекомендує обмежити його споживання до 5% від добової норми доданих цукрів.

Хто така Ольга Дорош

Ольга Дорош - дипломований нутриціолог і фізіолог, співзасновниця школи здорового харчування NODIET. Отримала ступінь магістра на Біологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, де вивчала фізіологію людини і тварин. Свої знання з нутриціології Ольга здобула у Fitness Academy, Olimpia, USDA, Stanford University, LMU, і вона отримує сертифікацію PN1. Займається нутриціологією з 2015 року, маючи за плечима 8 років наукової діяльності в галузі фізіології та медицини.

"Рахуємо: я важу 53 кг, моя денна норма калорій 1500. 5% від 1500 ккал = 75 ккал:4 ккал=18,75 г доданих цукрів можу собі дозволити протягом дня (це 2,5 ч. л. рідкого меду і вже ні грама цукру, фрешів). Тому 1 ч. л. меду – ок, 3 столові – ні", - радить вони.

Що буде, якщо їсти мед щодня

Блогер і експерт з бджільництва, автор YouTube-каналу "Пасічник України_Beekeeper of Ukraine" Наразій Пірко рекомендує не перевищувати споживання меду в кількості 1–2 чайних ложок на день.

Цього цілком достатньо для отримання користі, зокрема завдяки багатому хімічному складу меду. Він містить багато макро- та мікроелементів, таких як калій, кальцій, магній, залізо та йод, які допомагають організму відновлювати клітини і підтримують імунітет.

"Якщо ви щодня вживаєте кілька ложок меду, організм відновлює більше клітин, що сприяє процесу омолодження", — підкреслює Назарій.

Це одна з причин, чому пасічники, за його словами, часто виглядають молодшими і живуть довше, адже постійно контактують із продуктами бджільництва.

Дивіться відео про те, що буде, якщо їсти мед щодня:

Що відомо про YouTube канал "Пасічник України_Beekeeper of Ukraine"

YouTube канал "Пасічник України_Beekeeper of Ukraine" спеціалізується на контенті, присвяченому бджільництву в Україні. Автор каналу ділиться досвідом з утримання бджіл, догляду за пасікою, виготовленням меду та іншими аспектами бджолярської справи. На каналі можна знайти практичні поради для пасічників, огляди вуликів, методи боротьби з хворобами бджіл, а також інформацію про особливості бджільництва в різних регіонах. Аудиторія каналу - понад 24 тисячі користувачів.

Як бджоли роблять мед

За словами нутриціолога Ольги Дорош, бджоли збирають нектар з рослин і потім під дією їх слинних та шлункових ферментів він перетворюється на мед.

"До речі, потрібно щонайменше 8 бджіл, щоб зробити одну чайну ложку", - додає вона.

Як мед впливає на людину

Часто можна почути, що мед — джерело вітамінів та мінералів. Ольга Дорош погоджується, що вони там є, але кількість цих корисних речовин дуже мала. Для прикладу, в 100 г меду міститься лише 0,5 мг вітаміну С, тоді як добова норма становить 80 мг. За словами експерта, їсти мед заради вітамінів — це "ідея божевільного".

Що буде, якщо нагріти мед - чому "не можна кидати мед в чай"

Існує ще один поширений міф про те, що мед стає отруйним, якщо його додавати у гарячі напої, наприклад, у чай. Дорош запевняє, що це не так. Щоб мед став небезпечним, його потрібно гріти дуже довго та на високих температурах, а звичайна температура чаю для цього недостатня.

Нутриціолог зазначає, що в процесі нагрівання може утворюватися гідроксиметилфурфурол (HMF), проте для цього потрібно з'їсти дуже велику кількість меду.

Коли мед стає отруйним

Ольга Дорош також звертає увагу на те, що мед може бути потенційно небезпечним у поєднанні з амінокислотами при сильному нагріванні. Наприклад, часте вживання граноли чи курки у медово-соєвому соусі може сприяти утворенню шкідливих речовин. Проте, за словами експерта, у звичайних умовах вживання меду у розумних кількостях є безпечним.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader
loader