Стандарти ведення документації у Центрах життєстійкості варто змінити - експерт
Стандарти ведення документації у Центрах життєстійкості варто змінити - експерт

Стандарти ведення документації у Центрах життєстійкості варто змінити - експерт

Ветеран, практичний психолог та консультант всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Михайло Кучерак вважає, що необхідно змінити стандарти ведення документації в Центрах життєстійкості.

Про це він розповів кореспонденту Укрінформу в Івано-Франківську.

«Центри життєстійкості в громадах лише запрацювали, як наглянули перевірки. Перевіряючі пишуть сотні приписів, мотивуючи тим, що все має бути відображено на паперах. Але є такі речі, як анонімність у психологічній допомозі, коректність… Не можна змусити кожну людину написати заяву, що вона просить послуги з психологічного здоров’я. Бо дев’ять з десяти приходять і несміливо лише хочуть дізнатись, чи вони туди потрапили за допомогою, і якщо їх ще змушувати писати папери, вказувати свої дані, то більшість з цих людей просто підуть геть. Документація має бути, але мінімальна. Однозначно, тут не має бути десятків журналів, як цього вимагають під час перевірок», - переконаний Кучерак.

За його словами, Центри життєстійкості лише набирають обертів і їх необхідно зберегти.

«Люди звертаються (до Центрів життєстійкості - ред.) дуже активно, особливо внутрішньо переміщені особи. Вони шукають бодай якогось якоря, аби відчути стабільність, чи місця, де можна було б розповісти про свої проблеми. Військових, на жаль, приходить дуже мало. Більше звертаються члени їхніх сімей», - констатував психолог.

Він припускає, що часто військові відчувають недовіру після того, як отримали недостатню фахову першу психологічну допомогу. На його переконання, військові більше довіряють людям у формі і очікують до себе ставлення як до рівних.

«Військовим треба дати зрозуміти, що вони не одні. Що вони стільки зробили для держави і народу, що мають право попросити про допомогу і не соромитись цього. Бо цю допомогу їм хочуть надати, але часто просто не знають, як це зробити… Не треба навішувати військовим ярлики, дивитись на зовнішній вигляд, бо це можуть бути наслідки травматичних психологічних подій або фізичного поранення», - вважає Кучерак.

Як повідомляв Укрінформ, із грудня 2023 року в Україні вже відкрили 162 Центри життєстійкості, де можна безкоштовно отримати психологічну допомогу. До кінця року їх має стати 200.

Джерело матеріала
loader