У Киргизстані ув'язнили двох журналістів розслідувальної групи Temirov Live
У Киргизстані ув'язнили двох журналістів розслідувальної групи Temirov Live

У Киргизстані ув'язнили двох журналістів розслідувальної групи Temirov Live

Махабата Таджибек-кизи та Азамата Ішенбекова засудили до шести та п'яти років позбавлення волі відповідно після того, як обох визнали винними у «створенні організованого злочинного угруповання» та «закликах до масових заворушень».

У Киргизстані суд ухвалив рішення у справі 11 нинішніх і колишніх співробітників киргизької антикорупційної розслідувальної групи Temirov Live, засудивши двох журналістів-розслідувачів до тюремного ув’язнення. Про це повідомило «Радіо Свобода».

Махабата Таджибек-кизи та Азамата Ішенбекова засудили до шести та п'яти років позбавлення волі відповідно після того, як обох визнали винними у «створенні організованого злочинного угруповання» та «закликах до масових заворушень». Актілек Капаров і Айке Бейшекеєва були засуджені до трьох років умовно за тим же звинуваченням.

Ще сімох журналістів — Сапара Акунбекова, Сайпідіна Султаналієва, Джумабека Турдалієва, Акила Орозбекова, Максата Таджибек-уулу, Тинистана Асипбека та Джоодара Бузумова — виправдали.

Того дня під час обшуків міліція вилучила 162 предмети (документи, мобільні телефони, комп'ютери, фотоапарати, планшети та банківські картки). З офісу Temirov Live співробітники МВС вивезли техніку та опечатали двері приміщення.

Судовий процес над 11 журналістами розпочався 7 червня. 

Наприкініці вересня Комітет із захисту журналістів (CPJ) закликав владу Киргизстану припинити переслідування журналістів Temirov Live і звільнити тих, хто перебуває під вартою. Такий заклик зробили після того, як прокурори попросили суд визнати медійників винними за звинуваченнями, які, на думку їхніх прихильників і спостерігачів за ЗМІ, є політично мотивованими.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Суд
Джерело матеріала
loader
loader