Інспектор Одеської митниці за побори отримав 6 років увʼязнення
Інспектор Одеської митниці за побори отримав 6 років увʼязнення

Інспектор Одеської митниці за побори отримав 6 років увʼязнення

Інспектор Одеської митниці за побори отримав 6 років увʼязнення - Фото 1

Суворовський районний суд міста Одеси визнав співробітника Одеської митниці винним у вимаганні й одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 30 вересня.

У 2018-2019 роках ДП «Український термінал», що займалося експедируванням вантажів, зіткнулося із проблемами при розмитненні товарів в одеському порту. Митники при огляді вимагали повного вивантаження товарів, що призводило до додаткових витрат на  розгрузку та завантаження. Один із експедиторів розповів директору компанії про ситуацію і що за безперешкодне розмитнення треба платити хабарі працівникам митниці. Потерпілий спершу не повірив, але згодом познайомився з державним інспектором митниці, який сказав, що потрібно сплачувати 100 доларів США за контейнер, а за товар мережі магазинів «Інтертоп» 50 доларів. За винагороду інспектор погоджувався на неповний огляд товару в контейнерах.

Вантажно-розвантажувальні витрати експедиторської компанії з метою забезпечення проведення повного огляду товарів значно перевищували суми озвученої неправомірної вигоди.

ДБР задокументувало отримання грошей старшим державним інспектором відділу митного оформлення №3 митного поста «Одеса» Одеської митниці. Як написано в обвинувальному акті, він передбачив існування у своїй протиправній діяльності так званих «такс» за невжиття заходів щодо повного огляду товарів у контейнерах у розмірі від 50 до 100 доларів США за один контейнер, залежно від ваги товару, його виду і постачальника.

28 лютого 2019-го інспектор одержав 200 доларів, а 20 березня ще 550 доларів, після чого був викритий правоохоронними органами.

Матеріалами НСРД зафіксовано, що як директор експедиторської компанії на митному пості, спілкувався з інспектором. Наприкінці розмови останній відвів співрозмовника в темне приміщення. На записі чутно репліку: «Двести.Правильно?». Інспектор відповів, що не бачить, але вважає, що так. Під час іншої зустрічі вони домовляються за 650 доларів США. Свідок передає хабара, на відео це не зафіксовано, але випливає з розмови, в якій обговорюється скільки коштів передано.

У подальшому на митному пості провели обшук. З шафи дістали куртку, в кишені якої було 650 доларів. Обвинувачений у суді говорив, що це не його куртка. Робочі куртки не підписані і, певно, та куртка з іншої зміни, але чия саме він не знає. Як помічена 100-доларова купюра опинилася в його квартирі інспектор також не знає. Вину він заперечував і казав, що з заявником були робочі відносини, за гроші з ним не розмовляли.

На одежі, на коліні й на руках затриманого були сліди хімічної речовини, якою позначили предмет непраомірної вигоди. Обвинувачений говорив, що рештки речовини могли потрапити на руки, тому що йому давали ручку для підписання документів, або тримали за руки, перевіряли кишені.

Показання обвинуваченого в суді в основному зводилися до скарг на дії працівників СБУ при затриманні. Але про неправомірні дії він у ДБР не заявляв.

Суд вирішив, що всі докази в сукупності не містять суперечностей, доповнюють один одного і доводять вину в повному обсязі.

Показання самого обвинуваченого суд сприймає як намагання уникнути кримінального покарання за скоєне, тому що спростовуються дослідженими доказами. Суть зафіксованих розмов між свідком та обвинуваченим і поведінка останнього свідчить саме про вимагання неправомірної вигоди.

Чоловіка засудили до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також йому забороняється на 3 роки обіймати посади в правоохоронних органах, органах державної влади і органах місцевого самоврядування.

Наразі обвинуваченого ще не брали під варту і він має право оскаржити вирок.

Tweet
Джерело матеріала
loader