Мати політв'язня Аппаза Куртамета просить інформаційного розголосу у справі її сина
Мати політв'язня Аппаза Куртамета просить інформаційного розголосу у справі її сина

Мати політв'язня Аппаза Куртамета просить інформаційного розголосу у справі її сина

Мати наймолодшого кримськотатарського політв'язня Аппаза Куртамета, незаконно засудженого росіянами до 7 років колонії за звинуваченням у нібито «фінансуванні тероризму», просить інформаційного розголосу у справі її сина.

Про це Айше Куртамет заявила у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Є надія, що тільки розголос ЗМІ та увага європейського співтовариства зможе допомогти мені у боротьбі за звільнення сина. Прошу взяти участь в його порятунку. Коли викрали Аппаза, йому було 19 років. Він був фактично для мене ще дитиною. Зараз він наймолодший серед кримських політв’язнів», - сказала вона.

За словами Айше Куртамет, зараз боротися за звільнення сина їй допомагають українські правозахисники.

«Правозахисники з Кримськотатарського ресурсного центру допомогли організувати зустріч з представниками ОБСЄ, а Центр прав людини ZMINA - з ООН. Також допомагає Представництво Президента в Криму і Офіс омбудсмена», - сказала вона.

Айше Куртамет розповіла, що про допомогу у звільнені сина упродовж двох років також зверталася до представників української влади та до Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, але, на жаль, ще результату немає.

Мати політв’язня зазначила, що останній раз бачила сина за два місяці до його викрадення, яке сталося у Генічеському районі Херсонської області у липні 2022 року.

Зараз Аппаз знаходиться у в'язниці міста Володимир РФ і лише останні 10 місяців з’явилася можливість з ним листуватися, повідомила вона.

«В листах він пише, що зі здоров’ям у нього все нормально, лише на нервовому грунті з’явився шкіряний сип, нещодавно з’явилася можливість передати йому ліки, а то два роки такої можливості не було. Мені як мамі він ні на що не скаржиться, мабуть, щоб мене не засмучувати. Він завжди пише: мамо, у мене все гаразд, не переживай, ніяких деталей не наводить. Але говорив, що умови утримання у в’язниці дуже погані, їжа дуже неякісна, а в СІЗО Сімферополя було ще гірше, там умови утримання політв'язнів були настільки страшні, що коли вони покинули його, то, за їх словами, просто вийшли з аду», - розповіла мати політв’язня.

За словами Айше Куртамет, після викрадення окупанти пропонували її сину співпрацювати з ними, бути інформатором, а якщо він не погодиться, то залякували знайти відповідну статтю та ув'язнити його надовго.

«Мій син поводився героїчно і я ним пишаюся. Я не хочу про це мовчати, тому що він в такому молодому віці повів себе як справжній чоловік. Це заслуговує поваги», - наголосила вона.

19-річного викладача кримськотатарської мови, який проживав у селищі Новоолексіївка Херсонської області Аппаза Куртамета, російські окупанти затримали 23 липня 2022 року.

Його звинуватили у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 208 КК РФ (Фінансування збройного формування). За версією обвинувачення, Куртамет, “знаючи про незаконну діяльність ісламського батальйону “Крим”, переказав 500 гривень представнику батальйону”.

Раніше Укрінформ повідомляв, що мати кримськотатарського політв'язня Аппаза Куртамета, засудженого окупантами до 7 років колонії за звинуваченням у нібито «фінансуванні тероризму», Айше Куртамет звернулася до ООН з проханням допомогти звільнити її сина.

Фото: Instagram/Kurtamet 

Джерело матеріала
loader